InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Deputatii europeni despre viitoarea presedintie olandeza a Consiliului UE

06.01.2016
 

Olanda va fi la carma Consiliului UE in primele sase luni ale lui 2016. Ca detinatoare a presedintiei UE, principiile sale de baza sunt: o Uniune care se concentreaza pe esential, crestere economica si o Uniune conectata cu societatea civila. Cele patru prioritati vor fi migratia si securitatea internationala; inovarea si crearea de locuri de munca; finante si zona euro; viitorul climei si politica energetica. Am cerut deputatilor olandezi din intregul spectru politic sa-si exprime asteptarile.

 

Esther de Lange (PPE): "Presedintia olandeza vine intr-un moment foarte dificil. Uniunea Europeana este amenintata de crize si instabilitate atat pe plan intern, cat si pe cel extern. De aceea, ne asteptam ca presedintia olandeza sa faca tot posibilul pentru a asigura unitatea si determinarea in Europa. Cel mai important lucru va fi crearea unui control la frontiera comun pe uscat si pe mare. Daca Europa nu reuseste sa reduca fluxul de refugiati economici, sprijinul local pentru refugiatii de razboi, cei care cu adevarat au nevoie de ajutorul nostru, va fi mai slab. Cetatenii europeni asteapta rezultate concrete pentru problemele majore ale timpului nostru, lucru ce ar trebui sa fie in centrul atentiei noastre in urmatoarele sase luni".


Paul Tang (S&D): Problemele actuale au un lucru in comun: fie ca se refera la criza refugiatilor, fie la combaterea evaziunii fiscale a companiilor, le putem rezolva doar prin unirea fortelor la nivel european. Frica inca prevaleaza: ne bazam pe interesele noastre nationale si, prin urmare, ne aflam intr-o situatie mai dificila. Vedem in prezent cum problema migratiei divizeaza Europa si oamenii vorbesc despre inchiderea frontierelor. Acest lucru nu ar constitui un progres. Sper ca in noul an, Olanda va atrage atentia statelor membre asupra intereselor si valorilor comune. Cuvinte, dar mai multe actiuni.


Peter van Dalen (ECR): Olanda va deveni un presedinte executiv. Regulile noi si cele existente trebuie sa fie consolidate si puse in aplicare in intreaga Uniune Europeana. Punerea in aplicare ar trebui sa fie egala si centralizata pentru transportul rutier, pescuit, zona euro, Schengen, sectorul bancar si multe altele. Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana ar fi un dezastru atat pentru UE, cat si pentru Olanda. Olanda ar trebui sa faca tot posibilul pentru a preveni iesirea Marii Britanii, un aliat bun, din Uniunea Europeana. In ce priveste evaluarea acordului comercial al UE cu Pakistanul, Olanda ar trebui sa se asigure ca tara ia in serios drepturile minoritatilor (religioase). Abuzarea legilor privind blasfemia trebuie sa inceteze!

 

Hans van Baalen (ALDE): Presedintia olandeza se va concentra pe consolidarea pietei interne si a comertului international. TTIP este vital. Cresterea economica este singura solutie la multe probleme in UE. In plus, presedintia olandeza va trebui sa lucreze la problema crizei refugiatilor, la provocarile cu care se confrunta zona Schengen, relatiile UE-Rusia si urmarile catastrofei MH17, un posibil Brexit si lupta impotriva IS/Daesh in interiorul si exteriorul Siriei. Controlul efectiv al frontierelor europene este esential pentru securitatea interna si externa a UE, in scopul de a combate migratia ilegala si de a gestiona criza refugiatilor.


Anja Hazekamp (GUE/NGL): Ma astept ca Olanda sa fie ferm angajata in realizarea unei planete locuibile. Aceasta inseamna indreptarea atentiei catre animale, natura si mediul inconjurator. Transportul animalelor care dureaza zile intregi ar trebui redus drastic. De asemenea, pescuitul excesiv trebuie oprit; normele de conservare a naturii si interzicerea substantelor cu hormoni sunt teme importante in 2016. In aceste vremuri dificile, ne asteptam ca Olanda sa pastreze valori ca toleranta, compasiunea si durabilitatea. Confidentialitatea si libertatea trebuie sa fie protejate si sa nu fie sacrificate cu pretextul combaterii terorismului.

Bas Eickhout (Verzi/ALE): Prin preluarea conducerii, Olanda poate contribui la imbunatatirea abordarii europene a crizei refugiatilor, schimbarilor climatice, evaziunii fiscale si altor provocari majore, in contextul in care progresele de pana acum au fost foarte lente. Dar Olanda este inca in urma, cand vine vorba de energie din surse regenerabile, demonstrarea unui strop de compasiune pentru refugiati si este cunoscuta ca un paradis fiscal. Presedintia UE este o mare oportunitate de a schimba rapid aceste lucruri.


Marcel de Graaff (ENF): Nu astept nimic de la presedintia olandeza. Acest guvern este un dezastru pentru Olanda, dar bun in ceea ce priveste respectarea ordinelor venite din Bruxelles. Rutte o sa danseze pe ritmul lui Juncker si va continua sa distruga Olanda. Un guvern care reprezinta interesele Olandei ar avea deja granita inchisa si ar inchide cetatenii olandezi intorsi de la lupta din Siria. Avem nevoie sa iesim din UE, din zona euro si absolut din zona Schengen. Acest lucru nu se va intampla in timpul presedintiei Rutte. O rusine!


Exista 8 grupuri in Parlamentul European. Grupul ELDD nu are niciun membru de origine olandeza, din acest motiv nu este inclus in acest articol.