InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Deputatii europeni cer ministrilor UE sa introduca sistemele de garantii pentru tineret

17.01.2013
 

Sistemul de "garanții pentru tineret", care ar trebui să dea asigurări că niciun tanăr european nu va petrece mai mult de patru luni fără un loc de muncă, educație sau formare profesională, a primit un sprijin puternic in Parlament, miercuri. Deputații au votat o rezoluție care solicită miniștrilor muncii din UE să susțină, in februarie 2013, o recomandare a Consiliului ca toate statele membre să introducă aceste sisteme.
Scopul nostru nu este de a forța crearea de locuri de muncă, ci de a pune in aplicare un instrument care să dea tinerilor o șansă și de a evita o generație pierdută", a declarat președintele comisiei pentru ocuparea forței de muncă, Pervenche Berès (S&D, FR) intr-o dezbatere ce a avut loc luni seara.
Sistemele de garanții pentru tineri urmăresc să se asigure că toți tinerii cetățeni sau rezidenți legali ai UE pană la 25 de ani și proaspeții absolvenți care au sub 30 de ani primesc o ofertă bună de angajare sau că iși continuă educația sau ucenicia, după patru luni de șomaj, subliniază rezoluția
Introducerea garanțiilor pentru tineret in toate statele membre
Parlamentul a solicitat deja de două ori inființarea unor astfel de sisteme și sprijină ferm propunerea Comisiei Europene pentru o recomandare a Consiliului privind introducerea lor in toate statele membre.
Finanțare UE
Sistemele de garanții pentru tineret ar trebui să fie eligibile pentru finanțare din fonduri europene și anume din Fondul social european, care ar trebui, prin urmare, să primească cel puțin 25% din fondurile structurale ale UE, au susținut deputații europeni.
De asemenea, Parlamentul a solicitat Comisiei să sprijine statele membre care se confruntă cu dificultăți financiare
Șomajul in randul tinerilor
Șomajul in randul tinerilor din UE a ajuns la o medie de 23,7% in noiembrie 2012. Acesta a depășit 15% in toate statele membre, cu excepția a patru dintre ele (Germania, Austria, Olanda și Danemarca), 30% in Portugalia, Italia, Slovacia și Letonia și 50% in Spania și Grecia.
In Romania, șomajul in randul tinerilor este de 23%.

Sursa:Biroul de Informare in Romania al Parlamentului European