InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Deputatii europeni au adoptat legea securitatii cibernetice

12.03.2019
 

Parlamentul European a adoptat in 12 martie 2019 schema de certificate europene de securitate cibernetică pentru produse, procese și servicii .

Eurodeputații au adoptat legea UE a securității cibernetice cu 586 voturi pentru, 44 impotrivă și 36 de abțineri. Această lege inființează prima schemă de certificate la nivel european menită să asigure că produsele, procesele și serviciile vandute in UE indeplinesc standardele de securitate cibernetică.

Parlamentul a votat de asemenea o rezoluție ce indeamnă la acțiune la nivel european asupra amenințărilor de securitate legate de prezența tehnologică crescută a Chinei in UE.

Eurodeputații iși exprimă profunda ingrijorare asupra acuzațiilor recente potrivit cărora echipamentele 5G ar putea avea incorporate opțiuni care ar permite fabricanților chinezi și autorităților accesul neautorizat la date cu caracter personal și telecomunicații din interiorul UE.

Legile chineze de securitate națională sunt o amenințare la adresa securității cibernetice in UE

Deputații sunt de asemenea ingrijorați de faptul că vanzătorii de echipamente din țări terțe pot prezenta un risc de securitate pentru UE, datorită legilor din țările lor de origine care obligă toate companiile să coopereze cu statul chiar și din străinătate, bazandu-se pe o definiție foarte vagă a securității naționale. In mod special, legile chineze de securitate națională au declanșat reacții in diferite țări, de la evaluări de securitate pană la restricții totale.

Deputații cer Comisiei și statelor membre să ofere indrumări cu privire la modul de abordare a amenințărilor cibernetice și vulnerabilităților atunci cand achiziționează echipamente 5G, de exemplu prin diversificarea comercianților de echipamente, introducerea proceselor de achiziție in mai multe etape și crearea unei strategii pentru reducerea dependenței europene de tehnologie cibernetică străină.

Aceștia indeamnă Comisia să mandateze Agenția europeană pentru securitate cibernetică (ENISA) să lucreze in vederea unei scheme de certificate care să asigure că introducerea 5G in UE indeplinește cele mai inalte standarde de securitate.

Legea securității cibernetice va permite certificarea dispozitivelor conectate

Legea securității cibernetice, care a obținut deja acordul informal al statelor membre, subliniază importanța certificării infrastructurii strategice, ce include rețele energetice, apă, furnizare de energie și sisteme bancare, alături de produse, procese și servicii. Pană in anul 2023, Comisia va evalua posibilitatea ca oricare dintre schemele voluntare nou-inființate să devină obligatorii.

Legea securității cibernetice oferă de asemenea un mandat permanent și mai multe resurse Agenției europene pentru securitate cibernetică.

Consiliu trebuie să aprobe acum formal legea securității cibernetice. Regulamentul va intra in vigoare la 20 de zile după publicare. Rezoluția asupra prezenței IT chineze in UE va fi trimisă Comisiei și statelor membre.

Context

Peste 80% dintre europeni sunt conectați la internet și numărul acestora crește in continuare. Crește, insă, și numărul atacurilor cibernetice.

Pană in 2020 majoritatea interacțiunilor digitale se vor efectua fără interacțiunea umană, comunicarea fiind directă, intre două dispozitive electronice. In același timp, activitățile infractorilor cibernetici iau amploare și devin din ce in ce mai sofisticate. Nici guvernele, nici industria in sine nu pot lupta separat pentru a asigura un nivel inalt de securitate cibernetică in UE. 

Agenția Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică va obține mai multe resurse umane și financiare pentru a consolida cooperarea dintre statele membre in ceea ce privește securitatea cibernetică. Echipamentele IT vor fi standardizate la nivel european. Certificarea inițială este voluntară. Comisia Europeană va evalua in ce măsură schema trebuie să devină obligatorie pană in 2023.

 Mai mult decat atat, informarea mai bună a utilizatorilor ar crește protecția individuală in viața cotidiană. Conform  unui sondaj Eurobarometru recent, 87% dintre europeni consideră criminalitatea informatică o provocare majoră pentru securitatea internă a Uniunii Europene și sunt preocupați de faptul că ar putea deveni victime ale atacurilor cibernetice. Cu ajutorul noilor reguli, utilizatorii vor beneficia de recomandări privind configurațiile sigure, intreținerea dispozitivelor, disponibilitatea și durata actualizărilor, precum și vulnerabilitățile existente.

"Atacul cibernetic din 2017, numit WannaCry, care a blocat mai mult de 200.000 de sisteme informatice din Europa in același timp, a arătat că avem nevoie de acțiuni din partea Uniunii pentru a crește securitatea cibernetică. Temelia este pusă acum prin actul de securitate cibernetică. Europa ar putea deveni curand o forță majoră in securitatea informatică", a declarat doamna, Angelika Niebler, parlamentara  europeană responsabilă cu acest dosar.

 

Sursa:Parlamentul European