InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Deputatii europeni adapteaza regulile privind pachetele turistice la era digitala

27.10.2015
 

Pachetele de vacanta cuprinzand zbor, hotel sau inchiriere de masina, achizitionate online pentru un pret "all-in" sau prin pagini de internet legate intre ele vor beneficia de aceeasi protectie ca si pachetele achizitionate in agentiile de turism, conform legii votate de deputati marti. Acestia au mai prevazut si ca turistii sa aiba mai multe optiuni de anulare a unui contract si sa primeasca informatii clare in avans despre cine preia responsabilitatea daca ceva nu este in regula.

"Datorita modificarilor pe piata turismului si tendintei crescatoare de a face rezervari de calatorie online, exista o nevoie urgenta de a moderniza si adapta vechea directiva care dateaza din 1990", a spus raportorul Birgit Collin-Langen (PPE, DE).

"Aceasta lege revizuita intareste in general drepturilor calatorilor in Europa. Ea acopera acum si noi modele de rezervari, iar calatorii sunt informati in mod cuprinzator despre drepturile lor. Am reusit, de asemenea, sa luam in calcul si interesele economice ale industriei - operatori, agentii de turism sau hoteluri", a mai spus ea.

 

Mai multa protectie pentru calatori


Legea privind pachetele de calatorie va acoperi doua tipuri de contracte: pachetele de calatorie (aranjate de tur-operator sau adaptate de calator) si noua modalitate de rezervare a calatoriilor intitulata aranjamente de calatorie interconectate, prin intermediul careia clientii sunt ghidati, de exemplu dupa ce au rezervat un zbor, sa rezerve si alte servicii suplimentare de calatorie printr-un link online tintit.

Parlamentul s-a asigurat ca aceste oferte "click-through" vor fi considerate un pachet de calatorie, daca numele, datele de plata si adresa de email a calatorului sunt transferate intre comercianti si un al doilea contract este incheiat in primele 24 de ore dupa rezervarea primului serviciu de calatorie.

 

Informatii clare si mai multe drepturi

 

Inainte ca turistii sa faca orice angajamente contractuale, organizatorii si comerciantii trebuie sa le explice clar ca sunt pe cale sa achizitioneze un pachet si sa ii informeze despre drepturile lor si despre cine isi asuma responsabilitatea daca ceva nu este in regula, se arata in text.

Parlamentul a adaugat obligatia pentru organizator de a da calatorilor informatii aproximative despre timpii de plecare si intoarcere si o indicatie privind natura unor posibile costuri suplimentare. Deputatii au mai introdus si dreptul calatorilor de a anula un contract pentru un pachet si de a primi banii inapoi daca pretul pachetului creste cu mai mult de 8% (Comisia propusese 10%) sau daca evenimente "de neevitat", cum ar fi dezastre naturale sau atacuri teroriste, au loc la destinatie.

 

Votul Parlamentului incheie procedura legislativa UE. Statele membre au doi ani la dispozitie pentru a transpune noua legislatie in legislatia lor nationala si inca sase luni pentru a o face aplicabila.

 

 

Sursa:Parlamentul European