InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch:







 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Deficitul de incasare a TVA-ului in UE: aproape 160 de miliarde de euro pierdute

08.09.2016
 

Conform cifrelor publicate in 6 septembrie 2016 de Comisia Europeana, in 2014, veniturile pierdute ca urmare a necolectarii TVA-ului in UE se ridica la suma impresionanta de 159.5 de miliarde de euro

Cercetarile arata ca diferenta dintre veniturile din TVA preconizate si sumele efectiv colectate (asa-numitul "deficit de incasare a TVA-ului") s-a ridicat din nou la o cifra anuala inacceptabil de ridicata. Aceste constatari stau la baza apelului lansat recent de Comisie de a revizui sistemul de TVA din UE pentru a-l face mai eficient si a combate frauda. In prezent, statele membre trebuie sa dea curs Planului de actiune pentru crearea unui spatiu unic pentru TVA, prezentat de Comisie in luna aprilie, prin stabilirea de comun acord a modalitatii de instituire a unui regim de TVA definitiv pentru comertul transfrontalier in Uniune. Au fost deja puse in aplicare o serie de masuri imediate de combatere a fraudei privind TVA, dar cifrele publicate arata ca sunt necesare reforme mai profunde.

Deficitul de incasare a TVA-ului a variat de la cea mai ridicata valoare de 37,9 % de TVA necolectat, inregistrata in Romania, pana la valoarea cea mai mica de 1,2 % inregistrata in Suedia. In termeni absoluti, cel mai ridicat deficit de incasare a TVA-ului de 36,9 miliarde de euro s-a inregistrat in Italia, in timp ce Luxemburgul a inregistrat cel mai scazut deficit, de 147 milioane de euro.[1]

Studiul privind deficitul de incasare a TVA-ului este finantat de Comisie in cadrul activitatii sale de reformare a sistemului de TVA din Europa si de combatere a fraudei si a evaziunii fiscale. Raportul de astazi arata ca, chiar daca colectarea veniturilor din TVA s-a imbunatatit in unele state, se pot obtine progrese substantiale numai daca statele membre decid de comun acord sa simplifice actualul sistem de TVA al UE, sa il faca mai rezistent la frauda si mai favorabil intreprinderilor.

Comparativ cu 2013, deficitul de incasare a TVA-ului inregistrat in 2014 a scazut cu 2,5 miliarde de euro, dar performantele individuale ale statelor membre inca variaza considerabil in ceea ce priveste respectarea legislatiei in materie de TVA. 18 state membre au inregistrat o imbunatatire a cifrelor, in timp ce in alte opt state membre veniturile din TVA colectate nu le-au depasit pe cele din anul precedent.

Estimarile pentru 2014 sunt mai precise decat in anii precedenti, ca urmare a imbunatatirii datelor contabile furnizate de statele membre ale UE, in conformitate cu noile standarde internationale.

Context

Comisia a adoptat in aprilie 2016 Planul de actiune privind TVA - "Catre un spatiu unic pentru TVA in UE". Planul stabileste masuri imediate si urgente pentru a solutiona problema deficitului de incasare a TVA-ului, precum si solutii strategice pe termen lung pentru a combate frauda in materie de TVA si pentru a imbunatati colectarea TVA-ului in intreaga UE. Planul descrie masurile care trebuie adoptate pentru crearea unui spatiu unic pentru TVA in Uniune, precum si modalitatile de adaptare a sistemului de TVA la realitatile pietei interne, la economia digitala si la necesitatile IMM-urilor.

Comisia va prezenta propuneri legislative in 2017, pentru a reinstitui principiul colectarii de TVA in ceea ce priveste schimburile comerciale transfrontaliere in interiorul UE. Frauda transfrontaliera in UE genereaza un deficit de incasare a TVA-ului de 50 de miliarde de euro in fiecare an. Noul sistem ar trebui sa reduca frauda transfrontaliera cu aproximativ 80 % (circa 40 de miliarde de euro).

Comisia solicita statelor membre sa poarte o discutie aprofundata privind instituirea unui sistem de TVA definitiv care sa fie adecvat secolului XXI.

 

 Sursa: CE