InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Declaratia comisarului european pentrut sanatate si consumatori referitoare la Directiva UE privind drepturile pacientilor

20.01.2011
 

Parlamentul European a votat in 19 ian 2011 in favoarea Directivei UE privind drepturile pacienților in cadrul asistenței medicale transfrontaliere.
John Dalli a declarat: "Votul de astăzi marchează un important pas inainte pentru drepturile pacienților in Europa. Felicit Parlamentul European și ii mulțumesc, cu o mențiune specială pentru raportoare, Dna Grossetete, pentru angajamentul lor in sensul imbunătățirii drepturilor pacientului și a condițiilor pentru cetățenii europeni care solicită asistență intr-un alt stat membru.
Directiva clarifică drepturile cetățenilor de acces la tratament sigur și de bună calitate in intreaga UE și de rambursare a acestuia.
Europenii preferă să primească asistență sanitară aproape de casă: nimeni nu dorește să călătorească mai departe decat trebuie atunci cand este bolnav. Cu toate acestea, uneori cetățenii trebuie să meargă in străinătate, pentru că experiența sau asistența medicală de care au nevoie nu este disponibilă in cadrul frontierelor naționale. Sau pur și simplu pentru că spitalul cel mai apropiat se află dincolo de o frontieră.
Această directivă ii va ajuta pe pacienții care au nevoie de tratament de specialitate, de exemplu pe cei care solicită diagnostic sau tratament pentru o boală rară. Ea va aduce o colaborare mai stransă intre statele membre in ceea ce privește sănătatea, de exemplu prin recunoașterea reciprocă a prescripțiilor. Experții in sănătate din intreaga Europă vor putea să facă schimb de bune practici și să beneficieze de pe urma inovațiilor in evaluarea tehnologiei medicale și e sănătate.
Incurajez statele membre să pună rapid in aplicare această directivă."

Sursa: CE