InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Declaratia comisarului Thyssen cu ocazia Zilei internationale a muncii

01.05.2017
 

Cele mai avansate sisteme de securitate socială din lume sunt la noi in Europa. Modelul social european a reprezentat o poveste de succes, insă nu trebuie să ne mulțumim cu asta. Inaintea noastră se află deopotrivă oportunități și dificultăți. Globalizarea, digitalizarea și imbătranirea populației sunt situații care trebuie incadrate și transformate in avantaje.

Actuala Comisie s-a străduit de la bun inceput să intărească dimensiunea socială a Europei și rolul ei protector și mobilizator pe piața muncii de astăzi și de maine, din considerente care țin atat de echitatea socială, cat și de necesitatea economică: creșterea economică merge mană in mană cu progresul social.

Pe durata acestui mandat, am inaintat mai multe propuneri menite să apere și să extindă drepturile și protecția lucrătorilor. De la combaterea dumpingului social (revizuirea Directivei privind detașarea lucrătorilor), la protecția sănătății și securității in muncă și pană la sprijinul acordat tinerilor pentru a-și găsi un loc de muncă, eforturile noastre s-au indreptat către intărirea dimensiunii sociale a Europei.

La 26 aprilie, am deschis un nou capitol: Comisia a prezentat Pilonul european al drepturilor sociale, care stabilește 20 de principii și drepturi esențiale pentru cetățeni și lucrători, venind in sprijinul echității și bunei funcționări a piețelor muncii și a sistemelor de securitate socială Pilonul va fi cadrul de referință al politicilor viitoare, avand rolul de a menține și imbunătăți, dacă este cazul, drepturile și protecția lucrătorilor. Urmărim obținerea unui larg sprijin politic și a unei aprobări la nivel inalt a pilonului pană la sfarșitul anului.

El este deja insoțit de patru inițiative concrete care propun actualizarea și completarea actualelor reglementări ale UE in domenii de importanță majoră: echilibrul dintre viața profesională și cea privată, informarea lucrătorilor, accesul la protecție socială și timpul de lucru. Parcursul nu se oprește aici. Se lucrează la concretizarea principiilor și drepturilor aferente pilonului și, dacă e necesar, vor mai urma și alte inițiative.

Ziua internațională a muncii ne amintește cate greutăți au indurat lucrătorii, in ultimele două sute de ani, pentru a obține standardele sociale inalte de care ne bucurăm astăzi. Haideți să ne unim forțele pentru ca fiecare lucrător din Europa să beneficieze concret de Pilonul drepturilor sociale și de plenitudinea Europei sociale.