InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Declaratia comisarului Thyssen cu ocazia Zilei Internationale a Muncii

29.04.2016
 

Ziua Internationala a Muncii reprezinta, inainte de toate, o ocazie de a aduce un omagiu muncitorilor din intreaga lume. In Europa, avem toate motivele sa ne mandrim cu modelul nostru social: economia noastra sociala de piata s-a dovedit a fi o poveste de succes. In prezent, UE isi pastreaza statutul de cea mai mare economie si de cea mai mare piata unica din lume, asigurandu-le totodata cetatenilor sai o protectie puternica si un inalt nivel de trai.

Cu toate acestea, din cauza noilor provocari cu care ne confruntam, cum sunt globalizarea, imbatranirea populatiei si modificarea modelelor de organizare a muncii, nu ne putem baza numai pe realizarile din trecut. Este necesar sa pledam in continuare pentru o piata interna mai profunda si mai echitabila, asigurand totodata protectia drepturilor lucratorilor in contextul unei piete a fortei de munca si al unei societati aflate in permanenta evolutie.

De aceea, Comisia Europeana a lansat o serie de initiative, una dintre cele mai importante fiind pilonul european al drepturilor sociale, lansata recent de Comisie prin deschiderea unei consultari publice. Aceasta va constitui baza pentru o discutie ampla cu partenerii sociali, cu statele membre, cu societatea civila, cu mediul academic si, mai ales, cu cetatenii UE din intreaga Europa, cu privire la valorile si drepturile sociale in contextul de astazi. Cresterea economica si progresul social trebuie sa mearga mana in mana si, de aceea, pilonul european al drepturilor sociale urmareste consolidarea dimensiunii sociale a Uniunii Europene si in special a zonei euro. Pe de alta parte, muncitorii ar trebui, la randul lor, sa se poata adapta la o piata a fortei de munca si la o societate aflate in schimbare, motiv pentru care vom prezenta, in cursul acestui an, noua noastra agenda pentru competente.

In aceeasi ordine de idei, Comisia Europeana a prezentat o revizuire specifica a Directivei privind detasarea lucratorilor, care promoveaza egalitatea salariala pentru aceeasi munca prestata in acelasi loc. De asemenea, in colaborare cu Agentia Europeana pentru Securitate si Sanatate in Munca (EU-OSHA), Comisia a lansat cea mai mare campanie din lume privind sanatatea si siguranta la locul de munca, promovand practici de lucru sanatoase si sigure pe durata intregii noastre vieti profesionale. Comisia va prezenta in curand o propunere de revizuire aDirectivei privind agentii cancerigeni si mutageni vizand imbunatatirea protectiei lucratorilor impotriva riscurilor de cancer cauzat de conditiile de lucru.

Ziua Internationala a Muncii ne reaminteste ca nu putem considera realizarile sociale ale Europei ca fiind de la sine intelese. Impreuna cu partenerii sociali, cu angajatorii si cu lucratorii, vom depune in continuare eforturi pentru a crea un model social european care sa ramana adecvat scopului si sa protejeze peste 217 milioane de lucratori din intreaga Europa.