InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Declaratia FMI si CE la incheierea misiunilor de evaluare in Romania

30.01.2013, sursa: Comisia Europeana
 


Echipele Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Comisiei Europene (CE) au efectuat o vizită la Bucureşti in perioada 15 - 29 ianuarie pentru a purta discuţii privind cea de-a şaptea şi ultima evaluare de către FMI şi ultima evaluare de către CE a programului economic al Romaniei.

La nivelul staff-ului, s-a ajuns la un acord cu privire la acţiunile de corectare care sunt necesare pentru a indeplini obiectivele prevăzute in program, mai cu seamă in ceea ce priveşte reducerea arieratelor statului şi reforma intreprinderilor publice, precum şi in privinţa proiectului de buget pe anul 2013. Avand in vedere timpul necesar pentru implementarea acestor măsuri şi finalizarea cu succes a evaluărilor, autorităţile vor solicita o prelungire cu trei luni a programului incheiat cu FMI. Acest lucru ar trebui deasemenea să faciliteze şi finalizarea ultimei evaluări de către Uniunea Europeană.

Conform estimărilor preliminare, creşterea reală a PIB in anul 2012 a fost aproape liniară. In anul 2013, este prognozată o creştere de aproximativ 1,6 la sută, in principal pe seama cererii interne. Inflaţia a crescut la 5 la sută la finele anului 2012, in parte din cauza preţurilor mai mari la produsele alimentare ca urmare a recoltei sărace, anticipandu-se o scădere in a doua parte a lui 2013, depăşind apoi uşor nivelul de 3.5 la sută, pană la finele anului. Se aşteaptă ca deficitul de cont curent să rămană in jurul valorii de 4 la sută din PIB in anul 2013.

Dezechilibrele fiscale acumulate inainte de criza financiară internaţională au fost in cea mai mare parte corectate. Conform estimărilor preliminare, deficitul bugetar in anul 2012 a fost redus, conform sistemului pe bază de angajamente, la sub 3 la sută din PIB - aşa cum fusese planificat. Cu toate acestea, ţinta de deficit in termeni cash nu a fost indeplinită, in principal ca urmare a suspendării rambursărilor pentru unele dintre proiectele finanţate din fonduri europene, pe fondul neregulilor constatate de autorităţile romane de audit.

Bugetul anului 2013 ţinteşte un deficit de 2,4 la sută din PIB in termeni de angajamente şi 2,1 la sută in termeni cash. Bugetul permite majorarea salariilor in sectorul public in aşa fel incat acestea să poată reveni la nivelul dinaintea perioadei de criză, o majorare cu 4 la sută a pensiilor, precum şi o alocare semnificativă destinată reducerii la 60 zile a perioadelor de plată a facturilor in sistemul de sănătate, in concordanţă cu Directiva Uniunii Europene privind combaterea intarzierii plăţilor (7/2011/EU). Măsurile privind veniturile includ unele reduceri ale deducerilor fiscale, imbunătăţirea fiscalizării in domeniul agricol, precum şi introducerea obligativităţii impozitului de 3 la sută la cifra de afaceri pentru segmentul intreprinderilor mici. Salariul minim va creşte de la 700 lei cu 50 lei la 1 februarie, iar ulterior cu incă 50 lei de la 1 iulie.

Autorităţile s-au angajat să reia reforma intreprinderilor de stat: oferta publică secundară de 15 la sută din capitalul companiei Transgaz se va finaliza in lunile care urmează, in timp ce la CFR Marfă pachetul majoritar va fi vandut unui investitor strategic. Oltchim va intra in insolvenţă. Se vor accelera eforturile de numire a consiliilor de administraţie şi managerilor profesionişti la intreprinderile publice. Calendarul dereglementării preţurilor la electricitate şi gaze naturale va fi respectat cu stricteţe, in timp ce se vor lua măsuri pentru a proteja consumatorii casnici cei mai vulnerabili.

Pentru mai multe informaţii despre Romania şi asistenţa CE privind Balanţa de Plăţi, puteţi consulta următoarele link-uri:

http://ec.europa.eu/economy_finance/eu/countries/romania_en.htm

http://ec.europa.eu/economy_finance/eu_borrower/balance_of_payments/romania/romania_en.htm

Pentru mai multe informaţii despre Acordul de tip Stand-By cu Fondul Monetar Internaţional, vă rugăm să consultaţi următoarele link-uri:

Romania şi FMI: http://www.imf.org/external/country/ROU/index.htm

Principalele documente şi in limba romană: http://www.fmi.ro/