InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Decizii la summitul UE din iunie

28.06.2011, sursa: Comisia Europeana
 

La summitul UE (23-24 iunie) au fost luate decizii majore privind politica economică, imigraţia, relaţiile cu ţările din Africa de Nord şi aderarea Croaţiei.

Liderii europeni au convenit asupra necesităţii de a extinde măsurile de coordonare a reformelor economice şi a politicilor de cheltuieli.

Ei au aprobat recomandările Comisiei referitoare la măsurile pe care fiecare stat membru trebuie să le ia pentru a stimula creşterea economică, pentru a crea locuri de muncă şi pentru a menţine finanţele publice sub control.

Cu această decizie se incheie primul "semestru european", interval de şase luni pe durata căruia guvernele se consultă reciproc cu privire la formularea planurilor de cheltuieli şi a politicilor economice.

Guvernele trebuie să ia in considerare aceste recomandări in momentul in care elaborează proiectele de buget şi reformă pentru anul 2012.

De asemenea, liderii UE au căzut de acord asupra unor schimbări menite să amelioreze eficienţa fondului temporar prin intermediul căruia se acordă ajutor financiar ţărilor din zona euro aflate in dificultate. Acest fond temporar va fi inlocuit in 2013 de unul permanent, in valoare de 500 de miliarde de euro.

Sprijin pentru Grecia

Liderii europeni au invitat parlamentul Greciei să adopte acte legislative in domeniul strategiei fiscale şi al privatizării. Reformele vor permite ţărilor din zona euro şi Fondului Monetar Internaţional să ofere mai mult sprijin in baza unui nou pachet de măsuri de salvare.

Liderii ţărilor din zona euro au afirmat că sectorul privat ar trebui să contribuie la constituirea fondurilor suplimentare. Totodată, ei şi-au reiterat angajamentul de a face "tot ce este necesar" pentru a garanta stabilitatea financiară a monedei unice.

Imigraţie

Statele membre i-au cerut Comisiei să propună soluţii pentru intărirea cooperării intre ţările care fac parte din spaţiul fără frontiere interne al UE.

In acest fel, ţările respective ar putea să-şi coordoneze reacţiile in situaţii excepţionale, cum ar fi valurile de solicitanţi de azil. Liderii europeni au cerut ca pană in 2012 să se ajungă la un acord cu privire la procedurile comune de azil.

Ei au invitat Comisia să demareze discuţii cu ţările vecine din sudul şi estul UE pe marginea elaborării unor programe de recrutare a lucrătorilor in baza "parteneriatelor de mobilitate".

Croaţia

Pe agenda summitului UE s-a aflat şi aderarea Croaţiei, liderii europeni solicitand ca negocierile de aderare cu această ţară să se incheie pană la sfarşitul lunii iunie. Ei speră să semneze un tratat care să-i permită Croaţiei să devină stat membru al Uniunii la 1 iulie 2013.