InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Curtea de Conturi Europeana a validat conturile UE pentru al 9-lea an consecutiv

14.10.2016
 

Curtea de Conturi Europeana a dat un aviz favorabil in privinta conturilor anuale ale UE pentru cel de al 9-lea an consecutiv. Curtea a constatat ca, in special in domeniile politicii de coeziune si agriculturii, nivelul de eroare global estimat pentru plati a scazut in continuare de la 4,4 % in 2014 la 3,8 % in 2015.

Nu s-au constatat erori in operatiunile aferente veniturilor care au fost examinate. Cheltuielile administrative au continuat sa fie in categoria cu cel mai scazut nivel de eroare.

Doamna Kristalina Georgieva, vicepresedinte al Comisiei Europene responsabil de buget si resurse umane, a declarat: "Bugetul UE are ca obiectiv obtinerea de rezultate in beneficiul cetatenilor. Sunt incantata de progresele pe care le inregistram in acest sens si care pot fi observate in mod clar in cel mai recent raport al Curtii de Conturi Europene. Fondurile sunt mai bine directionate catre domeniile unde sunt necesare si, de asemenea, sunt gestionate intr-un mod mai eficient. Trebuie sa depunem si mai multe eforturi in aceasta privinta. Fondurile UE apartin cetatenilor nostri si suntem datori fata de ei sa ne asiguram ca fiecare euro este bine cheltuit, in conformitate cu normele in vigoare."

Stimulente pentru un control mai bun al cheltuielilor UE efectuat de catre statele membre

Statele membre gestioneaza 80 % din bugetul UE, iar Comisia a instituit stimulente pentru a incuraja fiecare stat membru sa isi imbunatateasca in continuare sistemele de gestiune si control. Obiectivul este acela de a ajuta statele membre sa detecteze, sa raporteze si sa corecteze toate neregulile din timp, astfel incat sa nu riste sa piarda fonduri la care ar fi avut dreptul. Comisia sprijina statele membre in acest demers prin schimbul de bune practici, furnizarea de orientari si organizarea unor cursuri de formare pentru autoritatile nationale care cheltuiesc fondurile UE pe teren.

Un accent continuu pe performanta

Comisia Europeana a luat o serie de masuri suplimentare pentru a se asigura ca fiecare euro din bugetul UE este bine cheltuit. In 2015, Comisia a lansat initiativa "bugetul UE axat pe rezultate", menita sa garanteze ca resursele Uniunii sunt bine utilizate, in beneficiul cetatenilor, si ca toate proiectele finantate de UE prezinta avantaje clare si un bun raport calitate-pret. Obiectivul este acela de a utiliza bugetul UE pentru stimularea cresterii economice, crearea de locuri de munca si competitivitate, precum si pentru a raspunde rapid si eficient la noile provocari si urgente. In 2015 a fost lansat un portal internet unic unde sunt publicate informatii cu privire la rezultatele obtinute de bugetul UE: http://ec.europa.eu/budget/euprojects/search-projects_en

Recuperarea fondurilor UE cheltuite in mod incorect

In cazul in care constata ca fondurile UE au fost cheltuite in mod incorect, Comisia ia masurile necesare pentru recuperarea acestora, media inregistrata fiind de aproximativ 3 miliarde EUR in fiecare an. Pentru exercitiul financiar 2015, Comisia estimeaza ca viitoarele masuri de recuperare ar putea aduce suma restanta expusa riscurilor la un nivel cuprins intre 0,8 % si 1,3 % din platile efectuate.

Reducerea erorilor prin simplificarea normelor

In septembrie 2016, Comisia si-a prezentat evaluarea la jumatatea perioadei a cadrului financiar multianual (2014-2020). Evaluarea este insotita de o propunere ambitioasa de simplificare a normelor financiare. Aplicarea unor norme mai simple conduce la reducerea erorilor si la cresterea eficacitatii finantarii acordate de UE.

Informatii suplimentare:

Validarea conturilor UE din 2015 de catre Curtea de Conturi Europeana conduce la deschiderea procedurii anuale de descarcare de gestiune. Pentru a facilita acest proces, in iulie 2016, Comisia a reunit rapoartele privind veniturile, cheltuielile, gestiunea si rezultatele bugetului UE din anul 2015. Acest Pachet de raportare financiara integrata a demonstrat ca bugetul UE inregistreaza rezultate conforme cu prioritatile Comisiei si ca este executat in mod corespunzator.