InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Cumparati medicamente prin internet? Comisia introduce un logo pentru sigurata consumatorilor

25.06.2014
 

Cumparati medicamente prin internet? Comisia introduce un logo pentru siguranta consumatorilor

 

In conditiile in care europenii cumpara din ce in ce mai mult medicamente prin internet, cum putem fi siguri ca o farmacie care functioneaza pe internet este autentica si sigura? Astazi, Comisia adopta un Regulament de punere in aplicare in temeiul Directivei privind medicamentele falsificate (2011/62/UE), care stabileste modelul pentru un logo comun destinat farmaciilor care functioneaza pe internet, precum si cerintele tehnice pentru asigurarea autenticitatii acestuia. Logoul va fi disponibil in a doua jumatate a anului 2015.

Tonio Borg, comisarul european pentru sanatate, a declarat: "Atunci cand cumpara medicamente prin internet, consumatorii trebuie sa stie ca, exceptand situatiile in care cumpara de la furnizori legali de medicamente prin internet, se expun riscului de a cumpara medicamente falsificate. Medicamentele falsificate pot fi ineficiente, nocive sau chiar letale. Comisia a creat un logo comun pentru farmaciile care functioneaza pe internet, astfel incat consumatorii sa fie in siguranta."

 

Cum arata logoul?

Logo-ul anexat trebuie sa apara pe pagina de intampinare a unei farmacii care functioneaza pe internet. Dreptunghiul din mijlocul partii stangi contine imaginea drapelului tarii UE in care isi are sediul farmacia care functioneaza pe internet, iar textul este tradus in limba sau in limbile oficiale ale tarii respective.

Cum functioneaza?

In primul rand, cautati logoul pe site-ul de internet prin intermediul caruia doriti sa cumparati medicamente si faceti click pe logo. Ar trebui sa fiti directionati pe site-ul de internet al autoritatii nationale de reglementare, care contine o lista cu toate farmaciile care functioneaza legal pe internet si cu alti comercianti cu amanuntul, legal autorizati, de medicamente. Verificati daca farmacia apare in lista. Apoi, continuati cumpararea. Daca farmacia nu este in lista, nu cumparati de pe site-ul respectiv. In schimb, recurgeti la unul dintre comerciantii legali cu amanuntul inclusi in lista de pe site-ul de internet al autoritatii nationale de reglementare din tara dumneavoastra.

Cand va incepe sa apara logoul?

Regulamentul ar trebui sa intre in vigoare in urmatoarele patru pana la sase saptamani. Statele membre au la dispozitie un an pentru a se pregati pentru aplicarea sa. Comisia Europeana pune la dispozitia autoritatilor nationale un set de instrumente de comunicare pentru a le sprijini in pregatirea campaniilor nationale de informare, care sunt necesare in temeiul Directivei privind medicamentele falsificate.

 

Setul de instrumente si informatii suplimentare privind medicamentele falsificate sunt disponibile aici:

http://ec.europa.eu/health/human-use/falsified_medicines/index_en.htm

 

 

Galerie foto

24062014.jpg