InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Croatia a aderat la Uniunea Europeana

02.07.2013, sursa: Comisia Europeana
 

Au trecut doar 20 de ani de cand Croaţia, care făcea parte pe atunci din Iugoslavia, lupta pentru a-şi dobandi independenţa. Acum zece ani, această ţară işi depunea cererea de aderarea la UE. Astăzi ea se alătură celorlalte 27 de ţări membre ale uniunii politice şi economice create in 1958, Uniunea Europeană. Ceremonia oficială a avut loc la Zagreb, la 30 iunie şi festivităţile au continuat pană tarziu in noapte.

Croaţia este o ţară mică, cu o populaţie de aproape 4,5 milioane de locuitori. Se invecinează cu Bosnia şi Herţegovina, Muntenegru, Serbia, Slovenia şi Ungaria. Teritoriul său cuprinde peste 1 200 de insule şi insuliţe, dintre care numai 48 sunt locuite permanent. Moneda actuală este kuna croată, insă Croaţia va adopta moneda euro imediat ce va indeplini criteriile in materie de stabilitate a preţurilor, finanţe publice şi stabilitate a cursului de schimb.

Procesul de aderare la UE

Inainte de a adera la UE, Croaţia a trebuit să se alinieze la diverse norme şi proceduri administrative ale UE. De exemplu, şi-a reformat intru totul sistemul juridic şi şi-a modificat constituţia, pentru a garanta independenţa procurorilor. De asemenea, guvernul croat a infiinţat un organism responsabil cu combaterea corupţiei.
Alte reforme au vizat stabilirea unor limite pentru emisiile de gaze cu efect de seră şi adaptarea normelor privind siguranţa alimentelor.

Care sunt avantajele pentru cetăţenii croaţi?

Cetăţenii croaţi se vor bucura de toate avantajele care decurg din calitatea de cetăţean european. Dacă se imbolnăvesc in timp ce se află intr-o altă ţară din UE, au dreptul la aceleaşi servicii de asistenţă medicală ca şi cetăţenii statului respectiv. In cazul in care cumpără on-line şi au probleme, vor beneficia de standardele UE privind protecţia consumatorilor. Tarifele de roaming pentru cetăţenii croaţi care efectuează apeluri dintr-o altă ţară a UE sunt, de acum, mult mai scăzute.
In ceea ce priveşte intreprinderile, acestea işi pot deplasa capitalul din Croaţia către alte ţări ale UE şi beneficiază de avantajele oferite de normele care facilitează plăţile transfrontaliere. Intreprinderile croate vor avea posibilitatea de a participa alături de omologii lor din UE la licitaţii pentru contracte de achiziţii publice, peste tot in UE. De asemenea, intreprinderile mici vor putea accesa fonduri de la Banca Europeană de Investiţii
In prezent, Croaţia poate beneficia de resursele Fondului european de dezvoltare regională. Fondurile structurale şi Fondul de coeziune vor ajuta Croaţia să investească in cercetare şi inovare, in intreprinderi mici, in locuri de muncă durabile şi in iniţiative menite să contribuie la combaterea deficitului de competenţe şi la reducerea ratei şomajului.
Finanţarea este gestionată de Comisia Europeană. In cazul in care un cetăţean croat sau o intreprindere din această ţară depune o plangere impotriva Comisiei - sau impotriva oricărei alte instituţii sau organism al UE - aceasta va fi investigată de Ombudsmanul European.