InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch:







 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Criminalitatea informatica: cetatenii UE sunt preocupati de securitatea informatiilor cu caracter personal si a platilor efectuate online

09.07.2012
 

Conform unui nou sondaj Eurobarometru, utilizatorii internetului sunt foarte preocupați de securitatea informatică: 89% evită să dezvăluie online informații cu caracter personal, iar 74% sunt de acord că riscul de a deveni o victimă a criminalității informatice a crescut in ultimul an.
In Uniunea Europeană, 12% din utilizatorii internetului s-au confruntat deja cu frauda online, iar 8% au fost victime ale furtului de identitate. Cu toate acestea, 53% din utilizatorii internetului nu și-au schimbat parolele online in cursul anului trecut.
Sondajul, la care au participat aproape 27 000 de persoane din toate statele membre ale UE, indică o legătură puternică intre informarea cu privire la riscurile criminalității informatice și increderea in mediul online. Majoritatea celor care declară că au incredere să efectueze tranzacții bancare sau cumpărături online afirmă, de asemenea, că sunt bine informați in legătură cu criminalitatea informatică.
Printre principalele constatări ale sondajului menționăm, de asemenea:
 53% din utilizatorii internetului declară că achiziționează bunuri sau servicii online, 52% declară că folosesc site-urile de socializare, 48% declară că efectuează tranzacții bancare online, in timp ce 20% declară că vand bunuri sau servicii;
 29% din utilizatorii internetului nu sunt increzători in capacitatea lor de a utiliza internetul pentru lucruri precum tranzacțiile bancare online sau achizițiile online;
 59% nu consideră că sunt bine informați cu privire la riscurile legate de criminalitatea informatică;
 40% și-au exprimat ingrijorarea că datele lor cu caracter personal ar putea fi preluate sau utilizate in mod abuziv, iar 38% și-au exprimat preocuparea cu privire la securitatea plăților online.
In luna martie a acestui an, Comisia a propus crearea, in 2013, a unui Centru european de combatere a criminalității informatice - sau EC3 - pentru a proteja cetățenii europeni și intreprinderile impotriva amenințărilor informatice. Centrul european de combatere a criminalității informatice se va concentra pe activitățile ilegale online desfășurate de către grupările de criminalitate organizată, in special atacurile care vizează serviciile bancare electronice și alte activități financiare online. De asemenea, centrul dorește să identifice modalități pentru o mai bună protejare a profilurilor create in rețelele de socializare impotriva infiltrărilor de către infractorii online, precum și să furnizeze informații și analize autorităților naționale de asigurare a punerii in aplicare a legii. Astfel, va putea oferi asistență in lupta impotriva furtului de identitate online, abuzului și exploatării sexuale a copiilor și atacurilor informatice care afectează infrastructura și sistemele informatice esențiale din Europa.
EC3 urmează să iși inceapă activitatea in ianuarie anul următor. Demersurile de instituire a centrului sunt in curs de derulare la sediul Europol din Haga, inclusiv construirea unui laborator privind criminalitatea informatică, crearea a aproximativ 30 de posturi cu normă intreagă și coordonarea cu statele membre care vor pune experți la dispoziția centrului. De asemenea, in ultimele luni, Europol a intensificat, in mod semnificativ, sprijinul practic pe care il acordă anchetelor in materie de infracțiuni informatice desfășurate in statele membre. Ca parte a dezvoltării centrului, se stabilesc contacte cu unitățile naționale din domeniul luptei impotriva criminalității informatice cu responsabilități de asigurare a aplicării legii, precum și cu actorii din sectorul privat care iși desfășoară activitatea in domeniul securității mediului informatic și al combaterii virușilor.
Pe langă aceste măsuri, este momentul ca UE să contureze viziunea privind modalitatea de intărire a securității in mediul informatic, dintr-o perspectivă mai largă. Avand in vedere aceste aspecte, Comisia și Serviciul european pentru acțiune externă (SEAE) pregătesc in prezent o strategie europeană in materie de securitate informatică. Abordarea globală a aspectelor legate de securitatea informatică va necesita implicarea nu doar a autorităților publice, ci și a sectorului privat, care deține și exploatează cea mai mare parte a infrastructurilor informatice. Strategia va trebui să abordeze o serie de domenii de politică care ar putea fi afectate in mod negativ de riscurile și amenințările legate de securitatea informatică. Va include măsuri care vizează, printre altele, protecția infrastructurii și combaterea criminalității informatice, precum și aspecte externe precum rolul mediului informatic in mișcările democratice și consolidarea capacității in statele terțe
Sursa:CE