InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Cresterea economica- tema centrala a sesiunii plenare a Comitetului Regiunilor

30.01.2013
 

Principalele subiecte ale dezbaterilor: uniunea economică și monetară, coeziunea, ajutoarele de stat regionale, garanția pentru tineret și cetățenia UE
Consolidarea inteligentă și la timp a uniunii economice și monetare și acordarea de sprijin deplin programului "Garanția pentru tineret" se vor număra printre mesajele politice centrale ale următoarei sesiuni plenare a Comitetului Regiunilor (CoR), care va avea loc la 31 ianuarie și 1 februarie.
Marek Woźniak (PL-PPE), mareșalul voievodatului Marea Polonie, va prezenta, in vederea adoptării, o rezoluție referitoare la pachetul legislativ privind coeziunea, in care se reiterează cu fermitate apelul lansat de CoR de a se aloca politicii de coeziune suficiente fonduri pentru perioada 2014-2020. De asemenea, rezoluția cuprinde o trecere in revistă a planurilor de reformă a politicii regionale a UE, prezentand o serie de alte imbunătățiri care pot fi aduse propunerilor existente.
In data de 31 ianuarie, sesiunea plenară va fi precedată de o reuniune a președinților grupurilor politice ale Parlamentului European și ale CoR. Dezbaterile se vor concentra asupra negocierilor in curs pe marginea bugetului UE pentru perioada 2014-2020 și asupra măsurilor care urmează să fie adoptate pentru intensificarea cooperării dintre cele două instituții.
Lucinda Creighton, deputată in Parlamentul irlandez și ministrul irlandez pentru afaceri europene, va ține un discurs in fața plenului, in cadrul căruia va prezenta prioritățile Irlandei pentru cele șase luni ale Președinției irlandeze a Consiliului UE, printre acestea numărandu-se crearea de locuri de muncă și găsirea de soluții pentru combaterea crizei.
Joaquín Almunia, vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar pentru concurență, va ține o cuvantare in cadrul sesiunii plenare a CoR din 1 februarie. Este de așteptat ca intervenția domniei sale să se concentreze asupra modernizării regulilor UE privind ajutoarele de stat și, in special, asupra revizuirii actualelor orientări in materie de ajutoare de stat regionale. Rolul crucial pe care il dețin ajutoarele de stat regionale in sprijinirea creșterii și a creării de locuri de muncă se va număra și printre temele principale ale dezbaterilor acestei sesiuni plenare, Jean-Paul Denanot (FR-PSE), președintele regiunii Limousin, urmand să prezinte un aviz pe tema reformei orientărilor privind ajutoarele de stat regionale pentru perioada 2014-2020.
In contextul Anului european al cetățenilor 2013 și in perspectiva alegerilor europene din 2014, CoR, impreună cu Parlamentul European, s-a angajat să promoveze cetățenia UE și să sprijine exercitarea pe scară mai largă a drepturilor electorale europene, acest subiect urmand să fie dezbătut cu ocazia prezentării avizului lui György Gémesi (HU-PPE), primarul localității Gödöllő. Creșterea interesului față de alegerile europene și consolidarea legitimității democratice a UE presupun inclusiv crearea unui statut juridic la nivel european pentru partidele politice europene și fundațiile afiliate acestora. Contribuția CoR la planul de acțiune al Comisiei Europene in materie va fi dezbătută pe baza avizului lui István Sértő-Radics (HU-ALDE), primarul localității Uszka.
Mările și oceanele Europei au fost identificate drept zone de creștere care, dacă vor fi gestionate cu atenție, vor putea contribui la impulsionarea planului de creștere al UE - Europa 2020 - prin crearea de locuri de muncă și combaterea in același timp a schimbărilor climatice. In acest context, Adam Banaszak (PL-AE), membru al Consiliului regional al voievodatului Cuyavia-Pomerania, va prezenta un aviz privind "Creșterea albastră", iar Arnold Hatch (UK-NI), membru al Consiliului local Craigavon, va prezenta un aviz avand ca temă "Cunoașterea mediului marin 2020", ambele documente reprezentand o contribuție valoroasă a orașelor și regiunilor Europei la dezbaterile pe acest subiect. Rolul esențial al energiei din surse regenerabile va fi, de asemenea, adus in discuție, Witold Stępień (PL-PPE) prezentand, in vederea adoptării, avizul său pe tema "Energia din surse regenerabile: o prezență majoră pe piața energetică europeană".
Sesiunea plenară va avea loc la Bruxelles, in incinta Parlamentului European (sala JAN 2Q2), la 31 ianuarie și 1 februarie.
Dezbaterile vor fi transmise in direct la adresa www.cor.europa.eu, joi, 31 mai, incepand cu ora 15:00, și vineri, 1 februarie, incepand cu ora 9:00.
Comitetul Regiunilor
Comitetul Regiunilor este Adunarea UE a reprezentanților locali și regionali. Misiunea celor 344 de membri din toate cele 27 de state membre ale UE este de a implica autoritățile locale și regionale și comunitățile pe care acestea le reprezintă in procesul decizional al UE și de a le informa cu privire la politicile UE. Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliul au obligația de a consulta Comitetul in domeniile politice care privesc regiunile și orașele. Comitetul se poate adresa Curții de Justiție a Uniunii Europene, dacă drepturile sale nu sunt respectate sau dacă este de părere că o lege a UE incalcă principiul subsidiarității sau nu respectă competențele regionale sau locale.
Vizitaţi site-ul CoR: www.cor.europa.eu