InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Costul orar mediu al fortei de munca in crestere in Romania

09.04.2015
 

 

In 2014, costurile orare cu forta de munca in economia romaneasca au crescut cu 6%, cifra ce plaseaza Romania pe primul loc intre statele membre UE din afara zonei euro. Ea este urmata de Lituania si Polonia, ambele cu o crestere de 3,5%, si de Ungaria cu 3,3%. In zona euro, primele locuri sunt ocupate de Estonia, Letonia si Slovacia, unde costurile cu forta de munca au crescut cu 6,6%, 6% si respectiv 5,2%.

 

Costul orar mediu al fortei de munca in economia romaneasca (exceptand sectorul agricol si cel al administratiei publice) a fost de 4,6 euro pe parcursul anului 2014. Potrivit datelor publicate de Eurostat, aceasta medie situeaza Romania pe penultimul loc in UE, ea fiind urmata doar de Bulgaria (3,8 euro). Primele locuri in clasament sunt ocupate de Danemarca, unde costurile orare se ridica la 40,3 euro, Belgia (39,1 euro) si Suedia (37,4 euro). Media europeana a acestor costuri este de 24,6 euro, in zona Euro ajungand la 29,2 euro.

 

Context

Acest clasament este intocmit in baza costurilor cu forta de munca ce includ platile si salariile angajatilor din economia fiecarei tari europene, exceptand sectorul agricol si cel al administratiei publice. De asemenea, nu sunt incluse in acest calcul nici costurile aferente pregatirii profesionale a angajatilor sau alte costuri asimilate recrutarii si dotarii lor.

 

Costurile cu forta de munca sunt compuse din remuneratiile directe, bonusuri, sumele platite de catre angajatori pentru achizitia de hrana, combustibil sau pentru asigurarea unei masini de serviciu, plati catre fonduri de garantare, dar si costurile asimilate contributiilor sociale, taxelor de activitate sau alte modalitati de plata ce nu includ remuneratia directa.