InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Coronavirus: Comisia a prezentat orientari practice pentru a asigura libera circulatie a lucratorilor critici

01.04.2020
 

 

Comisia Europenă a emis noi orientări practice pentru a se asigura că lucrătorii mobili din UE, in special cei care exercită ocupații critice in lupta impotriva pandemiei provocate de coronavirus, pot ajunge la serviciu.

Impreună cu Liniile directoare privind punerea in aplicare a restricției temporare a călătoriilor neesențiale către UE, emise tot astăzi, aceste orientări răspund solicitărilor formulate de liderii UE la 26 martie 2020 și urmăresc să abordeze preocupările practice ale cetățenilor și ale societăților afectate de măsurile luate pentru a limita răspandirea coronavirusului, precum și ale autorităților naționale care pun in aplicare măsurile.

Deși este de ințeles că statele membre au introdus controale la frontierele interne pentru a limita răspandirea coronavirusului, este imperios necesar ca lucrătorii critici să poată ajunge fără intarziere la destinație.

Nicolas Schmit, comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale, a declarat: "Mii de femei și de bărbați care lucrează din greu pentru a ne garanta tuturor siguranța, sănătatea și alimentele trebuie să traverseze granițele din UE pentru a merge la serviciu. Este responsabilitatea noastră a tuturor să ne asigurăm că ei nu sunt impiedicați să circule, luandu-ne in același timp toate măsurile de precauție pentru a evita răspandirea in continuare a pandemiei."

Orientările publicate astăzi identifică o serie de lucrători care exercită ocupații critice și care se consideră că este vital să continue să circule liber in UE. Lista inclusă in aceste orientări nu este exhaustivă.

Printre exemple se numără specialiștii din domeniul sănătății, lucrătorii din sectorul de ingrijire a copiilor și a persoanelor in varstă, oamenii de știință din sectoarele conexe celui al sănătății, persoanele de care este nevoie pentru a instala dispozitive medicale vitale, pompierii și polițiștii, lucrătorii din transporturi, precum și persoanele care lucrează in sectorul alimentar.

Comisia indeamnă statele membre să instituie proceduri specifice rapide și neimpovărătoare pentru a asigura o trecere ușoară a frontierei de către acești lucrători frontalieri, inclusiv controale medicale proporționale.

Pe langă referirile la aceste categorii specifice de lucrători, orientările precizează de asemenea că statele membre ar trebui să le permită in general lucrătorilor frontalieri să continue să treacă frontiera dacă incă mai este permisă munca in sectorul in care activează aceștia in statul membru gazdă. Statele membre trebuie să-i trateze pe lucrătorii frontalieri la fel ca pe lucrătorii naționali.

In privința lucrătorilor sezonieri, in special din sectorul agricol, se solicită statelor membre să facă schimb de informații cu privire la diferitele nevoi ale acestora la nivel tehnic și să stabilească proceduri specifice pentru a asigura o trecere ușoară a frontierei de către acești lucrători, in scopul de a răspunde deficitelor de forță de muncă rezultate in urma crizei.

Lucrătorii sezonieri din agricultură indeplinesc, in anumite situații, funcții critice de recoltare, de plantare și de ingrijire. Intr-o astfel de situație, statele membre trebuie să le trateze pe aceste persoane ca pe niște lucrători critici și să le comunice angajatorilor necesitatea de a furniza protecție adecvată in materie de securitate și sănătate.

Comisia va continua să identifice, impreună cu statele membre, bunele practici care pot fi extinse in toate statele membre, pentru ca lucrătorii să iși exercite ocupațiile esențiale fără a fi impiedicați de obstacole nejustificate.

 

Fisiere atasate

Document PDF
2020-2051-Communication-free-movement_EN (1).pdf
2020-2051-Communication-free-movement_EN (1).pdf
333,47 KBytes
01.04.2020 03:39