InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Cooperare India si UE

14.02.2012, sursa: Comisia Europeana
 

UE şi India negociază condiţii de cooperare economică şi un viitor acord de liber schimb şi convin asupra unei colaborări in domeniul energiei şi cercetării.

La reuniunea de la New Delhi, din 10 februarie, reprezentanţii UE şi ai Indiei au convenit asupra intensificării cooperării in domeniul comerţului, energiei şi cercetării.

UE a fost reprezentată de preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy şi de preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso.

Cooperare comercială

UE şi India doresc să finalizeze, in toamna acestui an, negocierile pe tema unui acord de liber schimb avand ca scop stimularea comerţului cu bunuri şi servicii.

"Acordul de liber schimb UE-India va fi cel mai important acord de acest tip din lume, urmand să aducă beneficii unui număr de 1,7 miliarde de oameni," a declarat preşedintele Barroso. "El va oferi noi oportunităţi atat companiilor din India, cat şi celor din Europa. Va fi unul din principalele motoare ale creşterii economice, creării de locuri de muncă şi inovării in India şi Europa."

UE este cel mai mare partener comercial al Indiei. In 2010, tranzacţiile cu bunuri şi servicii au totalizat 86 de miliarde de euro. In perioada 2010-2011, schimburile bilaterale de mărfuri au crescut cu 20%.

Pe lista principalilor parteneri comerciali ai UE, India a urcat de pe locul 15, pe care il ocupa in 2002, pană pe locul 8. In 2010, UE a exportat către India produse in valoare de 35 de miliarde de euro, importurile sale din această ţară ridicandu-se la 33 de miliarde de euro.

Energie şi schimbări climatice

La reuniune, liderii celor două părţi s-au angajat să colaboreze pentru ameliorarea securităţii, eficienţei şi siguranţei energetice. UE doreşte să işi intensifice cooperarea cu India in direcţia identificării de noi surse de energie nepoluante, in special regenerabile.

Cercetare şi inovare

Anul trecut, India, Comisia Europeană şi statele membre ale UE au lansat un program-pilot de cercetare pe probleme de apă şi resurse biologice.

In cadrul acestei reuniuni, au adoptat o strategie care va conduce la identificarea altor zone de cooperare in domeniul cercetării, cum ar fi energia, sănătatea şi tehnologiile informaţiei şi comunicaţiilor. UE şi India vor colabora mai strans in domeniul cercetării şi prin creşterea numărului de schimburi intre universităţi şi mediul antreprenorial.

Securitate

Cele două părţi au identificat modalităţi de intensificare a cooperării in vederea combaterii terorismului, a pirateriei pe coasta somaleză şi a criminalităţii informatice.

Au fost discutate şi posibilităţile de readucere a Iranului la masa negocierilor in legătură cu programul său nuclear.