InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Continuarea reformelor europene in domeniul protectiei datelor

29.01.2014, sursa: Comisia Europeana
 

UE doreste modernizarea normelor europene in materie de protectia datelor (adoptate in 1995), astfel incat sa consolideze dreptul la protectia vietii private pe internet si sa sprijine intreprinderile.

Reformele vizeaza simplificarea si standardizarea normelor adoptate in 1995, implementate in mod diferit in tarile UE, si aplicarea un singur set de norme la nivel european.

Astfel, cetatenii ar avea mai usor acces la propriile date si "dreptul de a fi uitati", care le permite sa ceara stergerea datelor personale daca nu exista motive intemeiate pentru pastrarea lor.

Autoritatilor nationale responsabile cu protectia datelor li s-ar acorda dreptul de a amenda intreprinderile care incalca normele, iar datele cu caracter personal colectate in scopul aplicarii legii ar fi mai bine protejate.

Temerile cetatenilor

9 din 10 europeni se declara preocupati de faptul ca aplicatiile mobile le-ar putea colecta datele fara acordul lor. 7 din 10 isi manifesta ingrijorarea fata de modul in care intreprinderile ar putea utiliza informatiile pe care le divulga. Consolidarea protectiei datelor ar putea contribui, intr-o oarecare masura, la restabilirea increderii.

Comisia Europeana si-a prezentat propunerea in ianuarie 2012, dar pentru ca aceasta sa devina lege, trebuie aprobata de organele legislative ale UE, adica de Parlamentul European si Consiliul UE. Se spera ca acest lucru se va realiza pana la sfarsitul anului.

UE negociaza, de asemenea, masuri de restabilire a increderii in fluxurile de date dintre UE si SUA.

Dreptul la protectia datelor

Datele cu caracter personal includ orice fel de date, de la adresa unei persoane la fisa sa medicala sau la postarile pe care le-a facut pe site-urile de socializare. Carta drepturilor fundamentale le garanteaza cetatenilor UE dreptul la protectia datelor cu caracter personal.

Avantaje pentru intreprinderi

Potrivit estimarilor, propunerile vor reduce costurile administrative pentru intreprinderi cu circa 2,3 miliarde de euro pe an.

De asemenea, ar crea conditii egale de concurenta prin aplicarea acelorasi norme in materie de protectie a datelor pentru toate intreprinderile care isi desfasoara activitatea in UE, chiar daca isi au sediul in afara pietei unice.

Intreprinderile mici vor beneficia de unele scutiri, pentru ca efortul financiar pe care trebuie sa-l faca sa nu fie prea mare.

Ziua europeana a protectiei datelor este 28 ianuarie.