InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Consumatorii si intreprinderile vor face economii datorita noilor norme ale UE privind platile transfrontaliere

16.12.2019
 

 

Incepand din 16.12.2019, consumatorii și intreprinderile din statele membre care nu fac parte din zona euro vor beneficia de plăți transfrontaliere in euro mai ieftine.

Noile norme ale UE vor asigura faptul că pentru toate plățile transfrontaliere in euro efectuate in statele membre care nu fac parte din zona euro - Bulgaria, Croația, Cehia, Danemarca, Ungaria, Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Polonia, Romania și Suedia -, se vor percepe aceleași comisioane ca cele aplicate plăților interne. De exemplu, un consumator bulgar care decide să trimită euro in străinătate va plăti, de acum inainte, același comision ca in cazul unui virament efectuat in leva in Bulgaria. Altfel spus, pentru plățile transfrontaliere in euro se vor percepe comisioane foarte mici sau chiar comisioane zero.

Valdis Dombrovskis, vicepreședintele executiv responsabil cu o economie in serviciul cetățenilor, a declarat: "Datorită acestor noi norme, toți cetățenii noștri și, de asemenea, toate societățile noastre vor putea să efectueze plăți transfrontaliere in euro ieftine, ceea ce reprezintă un exemplu elocvent și concret al avantajelor reale pe care piața unică le poate oferi consumatorilor europeni. De exemplu, o familie din Romania, care dorește să trimită bani in euro copilului care participă la un schimb Erasmus la Paris, nu va mai fi nevoită să suporte costuri suplimentare, deoarece de acum inainte va plăti același comision ca in cazul unei tranzacții interne in Romania."

Comisia va monitoriza indeaproape aplicarea acestor norme și va colabora strans cu autoritățile naționale competente pentru a se asigura că normele in cauză sunt corect puse in aplicare. 

Aceste norme, astfel cum sunt prevăzute in Regulamentul (UE) 2019/518, se inscriu in cadrul eforturilor pe care Comisia le depune in prezent pentru a oferi consumatorilor un acces imbunătățit și mai ieftin la serviciile financiare, astfel cum se menționează in Planul de acțiune privind serviciile financiare pentru consumatori, prezentat in martie 2017.

In etapa următoare, in aprilie 2020, se vor aplica dispoziții suplimentare care vor permite consumatorilor din UE să compare comisioanele de conversie monetară atunci cand plătesc cu cardul in altă monedă a UE.

 

 

Galerie foto

plati.jpg