InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Consulare publica pentru raportul din 2013 privind cetatenia Uniunii Europene Cetatenii UE: drepturile dumneavoastra, viitorul dumneavoastra

14.05.2012
 

Această consultare publică lansată de Comisia Europeană se adresează tuturor cetăţenilor şi organizaţiilor din UE.
Prin intermediul răspunsurilor dumneavoastră, dorim să aflăm care sunt obstacolele cu care vă confruntaţi in viaţa de zi cu zi, in calitate de cetăţean european care locuieşte, studiază, lucrează, face cumpărături sau pur şi simplu călătoreşte in altă ţară din UE. De asemenea, am aprecia orice sugestie privind modalităţile care ar permite inlăturarea acestor obstacole şi, in acelaşi timp, consolidarea cetăţeniei Uniunii.
CA ŞI CETĂŢEAN AL UE, AVEŢI ANUMITE DREPTURI
Ştiaţi că cetăţenia unui stat membru al UE vă conferă automat statutul de cetăţean al Uniunii Europene? Acest fapt vă garantează o serie de drepturi, prevăzute de tratatele UE incepand din 1993 şi recunoscute de toate cele 27 de state membre:
• dreptul de a călători şi locui oriunde in UE
• dreptul de a nu fi discriminat pe criterii de naţionalitate
• dreptul de a vota şi de a candida la alegerile locale şi europene (pentru Parlamentul European), indiferent de statul membru in care locuiţi
• dreptul de a primi sprijin, in absenţa unei reprezentanţe diplomatice a ţării dumneavoastră intr-o ţară din afara UE, din partea ambasadei/ consultatului oricărui alt stat membru al UE, in aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii acestuia
• dreptul de a transmite o petiţie Parlamentului European şi de a sesiza Ombudsmanul European
• dreptul de a lansa, in colaborare cu alţi cetăţeni europeni, o iniţiativă cetăţenească prin care să solicitaţi elaborarea de noi norme europene.
Aceste drepturi vi se cuvin nu numai dacă decideţi să vă stabiliţi in altă ţară din UE, ci şi dacă vă deplasaţi acolo pentru o perioadă scurtă (ca şi turist, student, stagiar, lucrător transfrontalier, pacient, om de afaceri etc.). De asemenea, anumite drepturi se aplică in cazul cumpărăturilor on-line in alte state membre. Pentru detalii, faceţi clic aici.
In 2010, Comisia Europeană a publicat un raport privind cetăţenia Uniunii menit să-i informeze pe cetăţeni cu privire la drepturile pe care le deţin. Au fost identificate principalele obstacole care ii impiedică pe europeni să-şi exercite pe deplin drepturile, precum şi 25 de acţiuni prin care acestea să fie inlăturate. Raportul a beneficiat de o amplă susţinere in cadrul Parlamentului European.
De atunci, au fost adoptate numeroase măsuri care au facilitat viaţa cetăţenilor europeni. De exemplu, la iniţiativa Comisiei Europene, UE a adoptat noi norme pentru a favoriza exercitarea drepturilor cetăţeneşti. De asemenea, o serie de noi propuneri ale Comisiei se află pe masa de lucru a Parlamentului European şi a Consiliului UE. Pentru detalii, faceţi clic aici.
In 2013, se vor implini 20 de ani de la introducerea "cetăţeniei Uniunii", odată cu intrarea in vigoare a Tratatului de la Maastricht. Cu această ocazie, Comisia Europeană şi-a propus să consolideze şi mai mult "Proiectul pentru cetăţeni" şi să ia măsurile necesare pentru a vă permite să beneficiaţi pe deplin de drepturile de cetăţean european. In acest sens, va prezenta, in 2013, un nou raport privind cetăţenia Uniunii, care va conţine măsuri suplimentare pentru soluţionarea aspectelor semnalate de cetăţenii europeni. In plus, Comisia a propus ca 2013 să fie desemnat Anul european al cetăţenilor şi intenţionează să lanseze, in acest context, iniţiative care să plaseze cetăţeanul in centrul acţiunilor sale.

Opinia dumneavoastră contează!
Contribuţia dumneavoastră la raportul din 2013 privind cetăţenia UE are o importanţă primordială. Comisia Europeană doreşte să afle ce viziune aveţi asupra aspectelor care vă preocupă.
Perioada consultarii: 9 mai - 9 septembrie 2012. Comisia va pregăti o analiză aprofundată a tuturor răspunsurilor (acestea vor rămane anonime), pe care o va publica on-line.
Informatii suplimentare: http://ec.europa.eu/yourvoice/ipm/forms/dispatch?form=EUCitizenship3&lang=ro