InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch:







 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Consolidarea coordonarii si supravegherii bugetare pentru statele din zona euro

14.06.2012, sursa: Fabrica de bani
 

Parlamentul European a aprobat in 13 iunie 2012, la Strasbourg, cele doua regulamente prezentate de Comisia Europeana in luna noiembrie cu privire la consolidarea coordonarii si supravegherii bugetare pentru statele din zona euro (asa-numitul 'Two Pack'), transmite Agerpres (13 iunie).

Data fiind interdependenta sporita a economiilor tarilor din zona euro, executivul UE a propus, la 23 noiembrie anul trecut, intarirea atat a coordonarii, cat si a supravegherii proceselor bugetare pentru toate tarile din zona euro si in special pentru cele cu deficit excesiv, care se confrunta sau sunt expuse unor riscuri grave de instabilitate financiara ori care fac obiectul unor programe de asistenta financiara (precum Grecia, Portugalia si Irlanda).

Regulamentul propus pentru o mai buna supraveghere a politicilor bugetare in statele membre din zona euro cere ca tarile respective sa-si prezinte proiectele de bugete nationale in acelasi timp in fiecare an si sa ofere Comisiei dreptul de a le evalua si, daca este nevoie, sa emita o opinie.

Comisia Europeana va putea solicita ca respectivele proiecte de bugete nationale sa fie revizuite daca va considera ca ele incalca grav obligatiile incluse in Pactul de Crestere si Stabilitate. Tot acest proces va fi realizat public, pentru a asigura deplina transparenta. Regulamentul mai propune o monitorizare mai atenta a tarilor din zona euro care fac obiectul procedurii de deficit excesiv, pe intreaga perioada a unui ciclu bugetar. In plus, in statele din zona euro trebuie sa functioneze consilii fiscale independente si sa isi bazeze bugetele pe prognoze independente.

Cel de-al doilea regulament, privitor la consolidarea supravegherii economico-fiscale asupra tarilor din zona euro cu instabilitate financiara grava, va garanta ca supravegherea statelor membre respective ce fac obiectul programelor de asistenta financiara este una solida, urmeaza proceduri clare si respecta legislatia UE. Comisia Europeana va putea sa decida daca un stat membru, care intampina dificultati cu privire la stabilitatea sa financiara, va trebui sa faca obiectul unei supravegheri consolidate. La randul sau, Consiliul UE va putea face unor astfel de state membre recomandarea de a solicita asistenta financiara.

''Am reusit sa punem oficial pe masa negocierilor un raspuns sistemic si structural la criza, ceea ce reprezinta o plasa de siguranta reala pentru a proteja zona euro'', a declarat liderul grupului liberal, Guy Verhofstadt, dupa votul din plenul PE.

La randul sau, eurodeputatul Ramon Tremosa i Balcells, responsabilul grupului ALDE pentru procedura de deficit excesiv, a subliniat ca acum ''statele membre ale zonei euro vor fi obligate sa faca o analiza cost-beneficii cu privire la toate investitiile si reformele''.