InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Conferinta Cultura in Miscare

21.02.2011, sursa: Comisia Europeana
 

Conferinţă organizată la Bruxelles, dedicată schimburilor culturale şi artistice la nivelul Uniunii - au fost prezentate proiecte finanţate de UE care au menirea de a facilita accesul publicului european la artă.

"Inainte de a deveni o alianţă economică sau militară, Europa trebuie să fie o comunitate culturală..."

După aproximativ 50 de ani de la pronunţarea acestor cuvinte de către Robert Schuman, Comisia Europeană acţionează pentru a le transpune in realitate. In zilele de 15 şi 16 februarie 2011, a fost organizată, la Buxelles, o conferinţă intitulată "Cultura in mişcare" (Culture in motion). Evenimentul a reunit in jur de 600 de participanţi din toată Europa, care au discutat despre modalităţile de care dispune UE pentru a finanţa sectorul artistic, in prezent şi in viitor.

Pentru perioada 2007-2013, UE a alocat un buget in valoare de 400 de milioane de euro, pentru a sprijini activitatea a sute de organizaţii culturale şi a mii de artişti europeni. De asemenea, UE contribuie la promovarea operelor acestora, facilitand astfel accesul cetăţenilor europeni la diverse formă de artă.

La conferinţă au fost prezentate mai multe proiecte finanţate de UE, printre care:

Imagine 2020 - arta şi schimbările climatice ajută asociaţii din Germania, Franţa, Anglia, Olanda, Portugalia, Letonia, Slovenia şi Croaţia care le oferă sprijin artiştilor care abordează in operele lor problema schimbărilor climatice.

Celebrul festival d'art lyrique d'Aix-en-Provence (festival anual de operă şi muzică lirică) a primit finanţare europeană pentru crearea de noi compoziţii şi producţii artistice.

Proiectul European media art network, la care participă parteneri din Germania, Anglia, Olanda şi Bulgaria, a ajutat 16 tineri artişti din domeniul multimedia să realizeze producţii experimentale in arta cinematografică, sonoră şi digitală. O expoziţie recentă cu operele lor a atras mai mult de 11 000 de vizitatori.

Diversidad urban forum - muzică fără frontiere este un proiect consacrat artei urbane şi reuneşte organizaţii din Belgia, Italia, Olanda, Austria, Spania şi Franţa. Un festival de hip hop derulat in 2009 pe parcursul a patru zile a adus laolaltă in jur de 60 000 de participanţi. In cadrul acestui proiect a fost realizat un album de muzică hip hop, iar in prezent se lucrează la crearea unei platforme digitale de muzică şi la organizarea unui turneu de artă urbană şi a unei expoziţii de graffiti.

De asemenea, in fiecare an, UE finanţează traducerea a sute de cărţi scrise de autori europeni şi alocă fonduri pentru organizarea de festivaluri culturale şi pentru decernarea de premii in diverse domenii: arhitectură contemporană , patrimoniu cultural , literatură , muzică pop şi capitala culturală europeană .

Sectorul culturii şi al creaţiei reprezintă circa 3% din PIB-ul UE.