InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Concurs al CE pentru promovarea intreprinderilor si a spiritului antreprenorial

20.02.2013, sursa: Reprezentanta Comisiei Europene
 

Antreprenoriatul este cel mai puternic motor de creștere economică și de creare de locuri de muncă. Insă care este inițiativa europeană cea mai creativă și mai de succes in sprijinirea inființării de intreprinderi și in crearea de noi locuri de muncă? Pentru a afla răspunsul la această intrebare, Comisia Europeană a lansat Premiile pentru promovarea intreprinderilor europene (EEPA) 2013. Premiile recompensează cele mai bune inițiative publice și cele mai bune parteneriate public-privat care promovează dezvoltarea intreprinderilor și antreprenoriatul. Anul acesta, a fost adăugată o nouă categorie care premiază proiecte reușite ce contribuie la economia verde.

IMM-urile dispun de un mare potențial de creare a locurilor de muncă, și anume 85% din totalul acestora. Dintre europeni, 37% și-ar dori să nu aibă alt șef decat propria persoană. Tinerii sunt atrași incă și mai mult de antreprenoriat : 45% dintre cei cu varste intre 15 și 24 de ani il percep ca pe o opțiune realistă de carieră. Dacă s-ar putea valorifica acest potențial, ar putea fi create milioane de intreprinderi noi pe langă cele 20,8 de milioane de intreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) existente in UE. EEPA urmăresc să contribuie la fructificarea acestui potențial prin recompensarea inițiativelor de succes in acest domeniu.

 

 

Antonio Tajani, vicepreședinte al Comisiei Europene, comisar pentru industrie și antreprenoriat, a declarat: "Avem cu toții de invățat din aceste povești de succes despre cum pot fi create mai multe locuri de muncă și despre cum se poate sprijini redresarea economiei europene. Miracolul economic din Europa postbelică s-a bazat pe antreprenoriat și pe deciziile indrăznețe luate de personalități din acest domeniu. Dacă dorim nu numai să sprijinim dezvoltarea intreprinderilor existente, ci și să stimulăm creșterea in Europa, trebuie să ne concentrăm și asupra intreprinderilor noi. Premiile pentru promovarea intreprinderilor vor contribui la garantarea faptului că potențialul antreprenorial enorm al Europei poate fi exploatat integral."

 

 

Cele șase categorii de premii sunt:
aSprijinirea dezvoltării video piețelor ecologice și a utilizării eficiente a resurselor
aPromovarea spiritului antreprenorial
aInvestiția in competențe
aImbunătățirea mediului de afaceri
aSprijinirea internaționalizării intreprinderilor
aSpiritul antreprenorial responsabil și favorabil incluziunii.

Noua categorie pentru sprijinirea creșterii durabile va fi deschisă proiectelor care sprijină utilizarea eficientă a resurselor și accesul IMM-urilor la piețele ecologice.


Detalii despre participare

Concursul cuprinde două etape; candidații trebuie mai intai să concureze la nivel național pentru a deveni apoi eligibili pentru a concura la nivel european. Pentru concursul la nivel național, fiecare țară va selecționa, pană in iunie 2013, două proiecte care vor fi desemnate să participe la competiția europeană.

Juriul european va alege o listă de candidați. Toți candidații propuși pentru competițiile naționale și pentru cea europeană vor fi invitați să participe la ceremonia de decernare a premiilor, in cadrul căreia caștigătorii sunt recompensați pentru eforturile depuse și au ocazia de a se prezenta intr-un mediu paneuropean. Premiile vor fi inmanate in cadrul unei ceremonii ce se va desfășura cu ocazia Adunării IMMaurilor 2013 de la Vilnius, Lituania, in perioada 25-27 noiembrie.


Context

Premiile de promovare a intreprinderilor europene recompensează, incepand din 2006, excelența in promovarea antreprenoriatului și a intreprinderilor mici la nivel național regional sau local. De la lansarea premiilor, au fost prezentate peste 2 000 de proiecte care, impreună, au contribuit la crearea a peste 10 000 de societăți noi. Obiectivele urmărite sunt identificarea și recunoașterea activităților și inițiativelor de succes, intreprinse in scopul promovării intreprinderilor și a antreprenoriatului, prezentarea și partajarea unor exemple de bune practici și politici antreprenoriale, o mai mare sensibilizare cu privire la rolul antreprenorilor in societatea europeană, precum și incurajarea și stimularea unor potențiali antreprenori