InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Comunitatea Europeana a energiei

04.06.2010, sursa: Parlamentul European
 

Modernizarea reţelelor europene de energie, fondul pentru cercetare şi coordonarea achiziţiei de gaze naturale sunt cele trei măsuri concrete necesare pentru infiinţarea Comunităţi europene a energiei prezentate marţi, 1 iunie de preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek. "Chiar dacă cetăţenii nu inţeleg geopolitica, cu siguranţă işi dau seama cand nu mai au căldură",a declarat domnul Buzek.

Comunitatea europeană a energiei a fost lansată pe 5 mai de către preşedintele Buzek şi fostul preşedinte al Comisiei Europene Jacques Delors.

Aceasta se bazează pe un raport al think tank-ului Notre Europe infiinţat de Jaques Delors, care face referire la o Comunitate europeană a energiei reală care să utilizeze reţele integrate, corectate prin măsuri de stabilizare a preţurilor şi complementate de politici de inovare.

 Interesat de acest domeniu, preşedintele PE a anticipat deja o intalnire viitoare in cadrul comisiei pentru industrie, cercetare şi energie. "Acum aproape 60 de ani, şase state europene au creat Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului. Azi trebuie să avansăm printr-o perspectivă mai largă.", a declarat preşedintele Buzek.

 Conform domnului Buzek, comunitatea ar aduce numeroase avantaje. Ajutorul acordat statelor membre privind investiţia in reţele extrem de costisitoare de infrastructură energetică, care sunt necesare pentru piaţa unică a UE in domeniul energiei, oferă o mai mare certitudine juridică pentru companiile energetice şi contribuie la eliberarea fondurilor necesare pentru cercetarea in domeniul energiei durabile, utilizării eficiente a combustibililor fosili şi energiilor regenerabile.

 De asemenea, UE va deveni o economie de scară şi va putea ajunge "mai competitivă decat China din punct de vedere economic".

 "In loc de 27 negocieri separate bilaterale pentru petrol şi gaze, am putea utiliza o modalitate eficientă de negociere a contractelor de furnizare, a repartiţiei de gaze livrate intre statele membre şi exploatării infrastructurilor de transport şi stocare", a continuat Jerzy Buzek. In cazul in care statele membre nu sunt pregătite, proiectul ar putea rula cu un minim de 9 state membre, celelalte avand posibilitatea de a se alătura ulterior.

 Zigmantas Balčytis (Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor si Democraţilor din Parlamentul European, Lituania): "Avem nevoie de o politică energetică coordonată, dar şi de solidaritate. Mă indoiesc că putem realiza acest lucru dacă Europa se deplasează cu două viteze diferite in acelaşi timp."

 Paul Rübig (Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat), Austria) a sugerat că "resursele obţinute din licitaţiile de CO2 ar putea fi folosite pentru cercetare pentru a asigura că utilizarea şi producţia de combustibili fosili este sigură şi eficientă".

 Giles Chichester (Conservatorii şi Reformiştii Europeni, Regatul Unit): "Trebuie să dăm timp statelor membre pentru a pune in aplicare al doilea şi al treilea pachet energetic. Dacă vom continua in acest fel, riscăm să incetinim procesul in loc să il accelerăm".

 Yannick Jadot (Grupul Verzilor/Alianţa Liberă Europeană, Franţa): "Avem deja o mulţime de cheltuieli cu cercetarea privind energia regenerabilă. Acum vorbim despre eficienţa consumului de combustibili fosili. Nu ar trebui să fim mai eficienţi?"

 Intitulată "Către o Comunitate europeană a energiei pentru secolul 21?", intalnirea de săptămana viitoare va fi prezidată de Jerzy Buzek, José Bono, purtătorul de cuvant al Congresului spaniol al deputaţilor şi Javier Rojo, preşedintele Senatului spaniol.