InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Comunitatea Europeana a energiei

04.06.2010, sursa: Parlamentul European
 

Modernizarea reÅ£elelor europene de energie, fondul pentru cercetare ÅŸi coordonarea achiziÅ£iei de gaze naturale sunt cele trei măsuri concrete necesare pentru infiinÅ£area Comunităţi europene a energiei prezentate marÅ£i, 1 iunie de preÅŸedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek. "Chiar dacă cetăţenii nu inÅ£eleg geopolitica, cu siguranţă iÅŸi dau seama cand nu mai au căldură",a declarat domnul Buzek.

Comunitatea europeană a energiei a fost lansată pe 5 mai de către preşedintele Buzek şi fostul preşedinte al Comisiei Europene Jacques Delors.

Aceasta se bazează pe un raport al think tank-ului Notre Europe infiinţat de Jaques Delors, care face referire la o Comunitate europeană a energiei reală care să utilizeze reţele integrate, corectate prin măsuri de stabilizare a preţurilor şi complementate de politici de inovare.

 Interesat de acest domeniu, preÅŸedintele PE a anticipat deja o intalnire viitoare in cadrul comisiei pentru industrie, cercetare ÅŸi energie. "Acum aproape 60 de ani, ÅŸase state europene au creat Comunitatea Europeană a Cărbunelui ÅŸi OÅ£elului. Azi trebuie să avansăm printr-o perspectivă mai largă.", a declarat preÅŸedintele Buzek.

 Conform domnului Buzek, comunitatea ar aduce numeroase avantaje. Ajutorul acordat statelor membre privind investiÅ£ia in reÅ£ele extrem de costisitoare de infrastructură energetică, care sunt necesare pentru piaÅ£a unică a UE in domeniul energiei, oferă o mai mare certitudine juridică pentru companiile energetice ÅŸi contribuie la eliberarea fondurilor necesare pentru cercetarea in domeniul energiei durabile, utilizării eficiente a combustibililor fosili ÅŸi energiilor regenerabile.

 De asemenea, UE va deveni o economie de scară ÅŸi va putea ajunge "mai competitivă decat China din punct de vedere economic".

 "In loc de 27 negocieri separate bilaterale pentru petrol ÅŸi gaze, am putea utiliza o modalitate eficientă de negociere a contractelor de furnizare, a repartiÅ£iei de gaze livrate intre statele membre ÅŸi exploatării infrastructurilor de transport ÅŸi stocare", a continuat Jerzy Buzek. In cazul in care statele membre nu sunt pregătite, proiectul ar putea rula cu un minim de 9 state membre, celelalte avand posibilitatea de a se alătura ulterior.

 Zigmantas Balčytis (Grupul AlianÅ£ei Progresiste a SocialiÅŸtilor si DemocraÅ£ilor din Parlamentul European, Lituania): "Avem nevoie de o politică energetică coordonată, dar ÅŸi de solidaritate. Mă indoiesc că putem realiza acest lucru dacă Europa se deplasează cu două viteze diferite in acelaÅŸi timp."

 Paul Rübig (Grupul Partidului Popular European (CreÅŸtin Democrat), Austria) a sugerat că "resursele obÅ£inute din licitaÅ£iile de CO2 ar putea fi folosite pentru cercetare pentru a asigura că utilizarea ÅŸi producÅ£ia de combustibili fosili este sigură ÅŸi eficientă".

 Giles Chichester (Conservatorii ÅŸi ReformiÅŸtii Europeni, Regatul Unit): "Trebuie să dăm timp statelor membre pentru a pune in aplicare al doilea ÅŸi al treilea pachet energetic. Dacă vom continua in acest fel, riscăm să incetinim procesul in loc să il accelerăm".

 Yannick Jadot (Grupul Verzilor/AlianÅ£a Liberă Europeană, FranÅ£a): "Avem deja o mulÅ£ime de cheltuieli cu cercetarea privind energia regenerabilă. Acum vorbim despre eficienÅ£a consumului de combustibili fosili. Nu ar trebui să fim mai eficienÅ£i?"

 Intitulată "Către o Comunitate europeană a energiei pentru secolul 21?", intalnirea de săptămana viitoare va fi prezidată de Jerzy Buzek, José Bono, purtătorul de cuvant al Congresului spaniol al deputaÅ£ilor ÅŸi Javier Rojo, preÅŸedintele Senatului spaniol.