InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Comisia si Organizatia Internationala pentru Migratie isi rationalizeaza cooperarea

09.11.2011
 

In 8 noiembrie 2011, - Comisia Europeană și Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) au convenit să iși consolideze cooperarea in domeniul migrației și mobilității. Comisarii Cecilia Malmström (Afaceri interne) și Andris Piebalgs (Dezvoltare) au semnat un acord-cadru cu directorul general al OIM, William L. Swing. Cadrul prevede metode de cooperare mai simple și mai eficiente prin simplificarea și raționalizarea procedurii de negociere contractuală dintre UE și OIM. Acordul-cadru se aplică tuturor operațiunilor, programelor sau proiectelor administrate de OIM și finanțate sau cofinanțate de Uniunea Europeană.
La ceremonia semnării, comisarul Malmström, a declarat: "OIM este un partener-cheie al Uniunii Europene. UE și OIM cooperează in mod curent in cadrul unor proiecte care promovează cooperarea internațională in domenii cum ar fi migrația legală, migrația ilegală și dezvoltarea. Acest nou acord va facilita cooperarea curentă dintre organizațiile noastre, va elimina barierele birocratice și va permite o colaborare mai eficientă."
Comisarul Piebalgs a adăugat: "Migrația are, totodată, un impact asupra țărilor in curs de dezvoltare. In condițiile in care există, la nivel mondial, peste 200 de milioane de migranți, UE s-a angajat să identifice soluții pentru problemele care ii afectează pe aceștia și să ajute țările care se confruntă cu provocări legate de migrație. Cooperarea noastră cu OIM va fi stimulată grație acestui nou acord și vom fi mai eficienți in a-i ajuta pe migranții care au nevoie de ajutorul nostru."
"Suntem incantați de faptul că ne-am atins acest obiectiv crucial", a spus directorul general al OIM, William L.Swing. "Acest acord-cadru reprezintă rezultatul fructuos al cooperării noastre aflate in permanentă dezvoltare. Privim cu incredere către noile oportunități pe care le deschide acest acord."
Context
Comisia Europeană a elaborat un acord general standard, pe care il aplică in relațiile sale contractuale cu organizațiile internaționale (denumit "acord standard privind contribuția incheiat cu o organizație internațională" sau " ASC"). Acordul-cadru semnat astăzi iși propune să adapteze dispozițiile standard ale ASC la cerințele specifice ale OIM. Acest lucru va simplifica și mai mult negocierile contractuale referitoare la acordurile individuale privind contribuția ("acorduri privind contribuția") incheiate intre Comisie și Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) pentru viitoarele programe sau proiecte specifice.
OIM este unul dintre principalii parteneri ai Uniunii Europene in materie de implementare a politicii in domeniul migrației, in special in contextul abordării globale privind migrația.
Comisia Europeană și statele membre ale UE au, impreună, o contribuție majoră la bugetul OIM. Comisia Europeană a finanțat, de exemplu, o serie de proiecte desfășurate de OIM in cadrul programului tematic privind migrația și azilul și prin intermediul instrumentelor geografice de finanțare. OIM este, de asemenea, un partener important in inițiativa comună emblematică privind migrația și dezvoltarea (JMDI), in valoare de 15 milioane de euro, care sprijină organizațiile societății civile și autoritățile locale in conectarea problematicilor migrației și dezvoltării.
Recent, OIM a luat parte, de asemenea, la o inițiativă specifică, in valoare de 3 milioane de euro, de sprijinire a dialogului privind migrația dintre Uniunea Europeană și America Latină și Caraibe. In plus, OIM a participat activ la proiectele din cadrul parteneriatului UE pentru mobilitate și la elaborarea profilurilor de migrație.
Cooperarea UE cu OIM contribuie la obiectivul mai amplu care vizează o politică comună echilibrată și cuprinzătoare in domeniul migrației. Acest lucru va ajuta Europa să valorifice la maximum beneficiile aduse de migrație, cum sunt imbogățirea culturală a societății și o mai bună performanță și dezvoltare economică pe termen lung, atat in Uniunea Europeană, cat și in țările de origine ale migranților.
Pentru informații suplimentare
http://ec.europa.eu/europeaid/work/procedures/financing/international_organisations/other_international_organisations/index_en.htm