InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Comisia reduce prezenta contaminantilor cancerigeni in produsele alimentare

14.08.2021
 

Comisia Europeană a stabilit noi niveluri maxime pentru cadmiu și plumb intr-o gamă largă de produse alimentare in, 11 august  2021

Aceste măsuri au scopul de a reduce și mai mult prezența contaminanților cancerigeni in alimente și de a face alimentele sănătoase mai accesibile. Acesta este rezultatul angajamentelor asumate in cadrul Planului european de luptă impotriva cancerului. Măsurile se vor aplica de la 30 august 2021 in ceea ce privește nivelul maxim de plumb, respectiv de la 31 august 2021 in ceea ce privește cadmiul.

 

Nivelurile maxime de cadmiu, un contaminant cancerigen din mediu, pe care ar putea să il conțină alimente precum fructele, legumele, cerealele și semințele oleaginoase, vor fi reduse in cazul unora dintre aceste alimente. Unele produse de bază vor trebui, de asemenea, să indeplinească această cerință de la data intrării in vigoare a noului regulament.

 

Această măsură va spori siguranța alimentelor vandute și consumate in UE și va contribui la eliminarea de pe piață a produselor alimentare cu cele mai mari concentrații de cadmiu. In plus, se vor reduce nivelurile maxime de plumb din numeroase produse alimentare, inclusiv alimentele destinate sugarilor și copiilor de varstă mică.

 

De asemenea, vor fi stabilite noi niveluri maxime de plumb pentru mai multe produse alimentare, cum ar fi ciupercile sălbatice, mirodeniile și sarea.

 

Aceste decizii sunt rezultatul unor ani de activitate continuă a Comisiei, a statelor membre și a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, precum și al consultărilor cu intreprinderile din sectorul alimentar.

 

Cadmiul este un metal greu toxic prezent in mediu, atat natural, cat și ca rezultat al activităților agricole și industriale. Principala sursă de expunere la cadmiu a nefumătorilor o reprezintă alimentele. Intrucat și plumbul este un contaminant prezent in mod natural in mediu, hrana este principala sursă de expunere umană la plumb. 

 

Prin cele două regulamente, recent adoptate, au fost reduse nivelurile maxime de plumb existente la alimentele pentru sugari și copiii de varstă mică, organele comestibile de porcine, bovine, păsări de curte sare, ciuperci sălbatice, curcuma proaspătă, ghimbir proaspăt, vinuri licoroase și condiment, precum și nivelurile de cadmiu la anumite fructe precum citrice, fructe sămanțoase, fructe samburoase, zmeură, anumite legume precum țelina, varza, alte legume cu frunze, semințe oleaginoase, anumite cereale și preparate pentru copii de varstă mică.

Produsele alimentare introduse pe piață inainte de intrarea in vigoare a noilor reglementări, pot rămane pe piață pană pe data de 28 februarie 2022.

 

 

Galerie foto

download (1).jpg