InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Comisia propune o mai buna protejare a lucratorilor de agentii chimici cancerigeni

13.05.2016
 

Cancerul este prima cauza de decese profesionale in UE, reprezentand 53 % din total si, prin urmare, este cel mai mare risc pentru sanatatea lucratorilor din Uniunea Europeana.

Pentru a imbunatati protectia lucratorilor impotriva agentilor chimici cancerigeni, Comisia propune astazi o serie de modificari la Directiva privind agentii cancerigeni si mutageni (2004/37/CE) pentru a limita expunerea la 13 agenti chimici cancerigeni la locul de munca.

In mod concret, Comisia propune abordarea problemei expunerii la 13 agenti chimici cancerigeni prin includerea unor valori-limita noi sau modificate in Directiva privind agentii cancerigeni si mutageni. Aceste valori-limita reprezinta concentratia maxima a prezentei unui agent chimic cancerigen in aerul de la locul de munca. Propunerea se bazeaza pe dovezi stiintifice si survine in urma unor discutii ample cu oameni de stiinta, angajatori, lucratori, reprezentanti ai statelor membre si inspectori de munca.

Un exemplu specific de nou agent chimic care va fi adaugat este "silicea cristalina respirabila" (SCR), pe care Comisia propune sa o includa in directiva ca o substanta "generata in cadrul unui proces", ceea ce inseamna o pulbere care apare in procese de lucru precum mineritul, excavarea sau forarea sau in procese precum taierea, zdrobirea sau macinarea unor materiale care contin silice, precum betonul, caramizile sau rocile. In timp ce unele intreprinderi au un bun control al concentratiilor atmosferice ale acestui agent chimic, sprijinit de un acord dedicat cu partenerii sociali, el este, cu toate acestea, una dintre principalele cauze atat pentru boala pulmonara denumita "silicoza", cat si pentru cancerul pulmonar profesional. Propunerea Comisiei va proteja lucratorii din intreaga UE, inclusiv pe cei din sectorul constructiilor, care reprezinta aproape 70 % dintre toti lucratorii expusi la "silice cristalina respirabila".

Introducerea acestor valori-limita va determina scaderea numarului de cazuri de cancer profesional. In plus, valorile-limita stabilite la nivelul UE promoveaza coerenta prin definirea unor "conditii de concurenta echitabile" pentru toti utilizatorii si a unui obiectiv comun pentru angajatori, lucratori si autoritatile care asigura respectarea legislatiei. Prin urmare, propunerea conduce la un sistem mai eficient de protectie a sanatatii lucratorilor si la imbunatatirea echitatii in cadrul pietei unice. 

Context

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), cancerul este a doua cauza de deces in cele mai multe tari dezvoltate - iar in Uniunea Europeana, cancerul este prima cauza de mortalitate profesionala. Un procent de 53 % din decesele profesionale anuale este determinat de cancer, fata de 28 % pentru bolile circulatorii si 6 % pentru bolile respiratorii.

Expunerea la unii agenti chimici de la locul de munca poate cauza cancer. In timp ce cancerul este o boala complexa, iar unii factori cauzali sunt greu de identificat, este clar ca aparitia cazurilor de cancer profesional poate fi prevenita prin reducerea sau eliminarea expunerilor care conduc la imbolnaviri.

Pentru a se asigura ca lucratorii sunt protejati impotriva unor astfel de riscuri, UE a adoptat, in 2004, Directiva privind agentii cancerigeni si mutageni (DCM). Aceasta stabileste masurile care trebuie luate pentru a elimina sau pentru a limita expunerea la agenti chimici cancerigeni, contribuindu-se astfel la prevenirea cancerului profesional si a bolilor asociate.

In scopul de a stabili, in temeiul directivei, valori-limita pentru o serie de agenti cancerigeni, Comisia a initiat o evaluare stiintifica si economica a peste 20 de agenti chimici prioritari. In UE, aproximativ 20 de milioane de lucratori sunt expusi la cel putin unul dintre acesti agenti chimici.

Prin aceasta propunere se introduc valori-limita pentru 13 dintre acesti agenti chimici identificati ca fiind prioritari. Pentru restul agentilor chimici sunt necesare lucrari pregatitoare suplimentare, iar o propunere referitoare la acestia va fi elaborata pana la sfarsitul anului 2016.

 

Unii dintre acesti 13 agenti cancerigeni, precum "silicea cristalina respirabila" (SCR), compusii de crom (VI), pulberea de lemn de esenta tare sau hidrazina, afecteaza un numar foarte mare de lucratori. Pentru altii, exista indicii ca modurile de utilizare genereaza niveluri mai mici, dar agentii chimici respectivi sunt considerati o prioritate intrucat raportul dintre numarul lucratorilor expusi si cazurile de cancer este mare.