InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Comisia propune noi norme fiscale pentru a sprijini comertul electronic si intreprinderile online in UE

03.12.2016
 

Comisia Europeana a publicat o serie de masuri menite sa imbunatateasca mediul TVA pentru intreprinderile care desfasoara activitati comerciale pe internet in UE. Propunerile noastre le vor permite consumatorilor si intreprinderilor, in special intreprinderilor nou-infiintate si IMM-urilor, sa cumpere si sa vanda mai usor bunuri si servicii pe internet.

Introducerea unui portal la nivelul UE pentru plata online a TVA-ului ("ghiseul unic") va reduce cheltuielile legate de respectarea obligatiilor privind TVA-ul, ceea ce va permite intreprinderilor din UE sa economiseasca 2,3 miliarde EUR pe an. De asemenea, noile norme vor garanta faptul ca TVA-ul este platit in statul membru al consumatorului final, permitand o distributie mai echitabila a veniturilor fiscale intre statele membre ale UE. Propunerile noastre vor permite statelor membre sa recupereze TVA-ul neperceput asupra vanzarilor online, care este estimat in prezent la 5 miliarde EUR pe an. Se estimeaza ca veniturile pierdute ar putea atinge suma de 7 miliarde EUR pana in 2020, prin urmare este esential sa luam masuri rapide.

In sfarsit, Comisia isi indeplineste angajamentul de a permite statelor membre sa aplice aceeasi rata a TVA pentru publicatiile electronice (de exemplu cartile electronice si ziarele accesibile online) ca pentru echivalentele lor tiparite, eliminand dispozitiile care nu permiteau publicatiilor electronice sa se bucure de tratamentul fiscal favorabil permis in cazul publicatiilor tiparite traditionale.

Propunerile de  prezinta o noua abordare privind TVA-ul pentru comertul electronic si reprezinta urmarea angajamentelor luate de Comisia Europeana prin Strategia privind piata unica digitala pentru Europa si Planul de actiune privind TVA - "Catre un spatiu unic pentru TVA in UE".

Comisia propune in special:

 

  • Noi norme permitand intreprinderilor care vand bunuri online sa isi indeplineasca cu usurinta si intr-un singur loc toate obligatiile in materie de TVA in UE;
  • Simplificarea normelor privind TVA pentru intreprinderile nou-infiintate si microintreprinderile care efectueaza vanzari online; TVA-ul perceput pentru vanzarile transfrontaliere sub 10 000 EUR va fi gestionat la nivel national. IMM-urile vor beneficia de proceduri mai simple pentru vanzarile transfrontaliere de pana la 100 000 EUR, fapt care le va usura activitatea;
  • Masuri impotriva fraudei legate de TVA provenind din afara UE, care poate distorsiona piata si poate duce la o concurenta neloiala;
  • Statele membre vor putea sa-si reduca ratele TVA pentru publicatiile electronice, cum ar fi cartile electronice si ziarele accesibile online.