InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Comisia consolideaza normele privind transparenta pentru a combate finantarea terorismului, evaziunea fiscala si spalarea banilor

06.07.2016
 

Comisia a adoptat  o propunere care vizeaza consolidarea in continuare a normelor UE privind combaterea spalarii banilor, pentru a lupta impotriva finantarii terorismului si pentru a spori transparenta cu privire la proprietarii reali ai companiilor si ai fondurilor fiduciare.

Pentru Comisia Juncker, combaterea evaziunii fiscale, a spalarii banilor si a finantarii terorismului reprezinta una dintre prioritatile sale. Modificarile propuse astazi vor viza noi mijloace de finantare a terorismului, vor spori transparenta actiunilor indreptate impotriva spalarii banilor si vor contribui la consolidarea luptei impotriva evaziunii fiscale.

Aceasta propunere a Comisiei este prima initiativa de punere in aplicare a Planului de actiune din februarie 2016 pentru consolidarea combaterii finantarii terorismului si se inscrie, de asemenea, intr-o actiune mai ampla prin care se urmareste sporirea transparentei fiscale si combaterea practicilor fiscale abuzive. Acesta este motivul pentru care prezentam, in paralel, o Comunicare ce raspunde recentelor dezvaluiri din cadrul dosarului "Panama Papers".

Prim-vicepresedintele Frans Timmermans a declarat: "Propunerile de astazi vor ajuta autoritatile nationale sa identifice persoanele care isi ascund averile in scopul comiterii de actiuni criminale precum terorismul. Statele membre vor putea sa obtina si sa faca schimb de informatii esentiale cu privire la adevaratii proprietari ai companiilor sau ai fondurilor fiduciare, la persoanele care efectueaza tranzactii in monede virtuale si la persoanele care utilizeaza carduri preplatite. Publicarea informatiilor referitoare la persoanele care se afla in spatele companiilor si al fondurilor fiduciare ar trebui, de asemenea, sa actioneze ca un puternic factor de descurajare a potentialilor evazionisti fiscali."

Věra Jourová, comisarul UE pentru justitie, consumatori si egalitate de gen, a declarat:

"Astazi, noi propunem norme mai stricte in materie de transparenta pentru a elimina sursele de finantare a terorismului si pentru a ne intensifica lupta impotriva spalarii de bani si a evaziunii fiscale. Actualizarea celei de a patra Directive privind combaterea spalarii banilor va impiedica aparitia oricaror lacune in Europa de care ar putea profita teroristii, infractorii sau orice persoana care incearca sa utilizeze in mod abuziv normele fiscale pentru a-si finanta propriile activitati. O mai buna cooperare pentru combaterea acestor aspecte va face diferenta." 

Adoptarea, in mai 2015, a celui de-al patrulea pachet privind combaterea spalarii banilor a marcat un pas important catre imbunatatirea eficacitatii eforturilor UE de combatere a spalarii banilor obtinuti din activitati infractionale si de combatere a finantarii actiunilor teroriste. Acest pachet stabileste standarde inalte pentru prevenirea spalarii banilor, cum ar fi cerinta ca statele membre sa infiinteze registre nationale de evidenta a beneficiarilor reali ai companiilor si ai unor fonduri fiduciare. Statele membre s-au angajat sa implementeze pachetul mai rapid decat se planificase initial, pana la sfarsitul anului 2016.  

Combaterea finantarii terorismului

Astfel cum s-a anuntat in Planul de actiune pentru consolidarea combaterii finantarii terorismului, Comisia propune modificari pentru a preveni utilizarea sistemului financiar in vederea finantarii de actiuni teroriste:

  • Consolidarea competentelor unitatilor de informatii financiare ale UE si facilitarea cooperarii acestora:sfera informatiilor la care au acces unitatile de informatii financiare va fi extinsa, acestea urmand sa aiba acces la informatiile din registrele centralizate ale conturilor bancare si ale conturilor de plati sau din sistemele centrale de extragere a datelor, pe care statele membre vor trebui sa le infiinteze pentru a identifica titularii conturilor bancare si ai conturilor de plati.

 

  • Abordarea riscurilor privind finantarea terorismului legate de monedele virtuale:pentru a preveni utilizarea abuziva a monedelor virtuale in scopul spalarii banilor si al finantarii terorismului, Comisia propune includerea platformelor de schimb pentru monedele virtuale si a prestatorilor care ofera portofele digitale in domeniul de aplicare al Directivei privind combaterea spalarii banilor. Aceste entitati vor trebui sa aplice controale de precautie privind clientela atunci cand schimba monedele virtuale in monede reale, punand capat anonimatului asociat cu astfel de schimburi.
  • Abordarea riscurilor legate de instrumentele preplatite anonime (de exemplu, cardurile preplatite):de asemenea, Comisia propune reducerea la minimum a utilizarii platilor anonime prin intermediul cardurilor preplatite, scazand pragurile de identificare de la 250€ la 150€ si extinzand cerintele de verificare a clientilor. A fost luata in considerare proportionalitatea, acordandu-se o atentie deosebita utilizarii acestor carduri de catre cetatenii vulnerabili din punct de vedere financiar
  • Verificari mai stricte cu privire la tarile terte care prezinta riscuri:Conform imputernicirii primite prin cea de a patra Directiva privind combaterea spalarii banilor, Comisia propune armonizarea listei verificarilor aplicabile tarilor care au deficiente in regimurile lor privind combaterea spalarii banilor si a finantarii terorismului. Bancile vor trebui sa efectueze verificari suplimentare ("masuri de precautie") cu privire la fluxurile financiare care provin din aceste tari. Din motive procedurale, lista tarilor - care reflecta lista intocmita de GAFI -, va fi adoptata in mod oficial la 14 iulie.

Norme de transparenta mai stricte pentru prevenirea evaziunii fiscale si a spalarii banilor

Propunerea va consolida masurile introduse prin cea de a patra Directiva privind combaterea spalarii banilor, cu urmatoarele modificari:

  • Accesulpublic integral la registrele de evidenta a beneficiarilor reali:statele membre vor face publice anumite informatii din registrele de evidenta a beneficiarilor reali ai companiilor si ai fondurilor fiduciare legate de intreprinderi. Informatiile cu privire la toate celelalte fonduri fiduciare vor fi incluse in registrele nationale si vor fi puse la dispozitia partilor care pot demonstra ca au un interes legitim. Beneficiarii care au un drept de proprietate de 10% in anumite societati care sunt supuse riscului de a fi utilizate pentru spalarea de bani si evaziune fiscala vor fi incluse in registre. Pragul ramane la 25% pentru toate celelalte societati.
  • Interconectarea registrelor: propunerea prevede interconectarea directa a registrelor pentru facilitarea cooperarii intre statele membre

Extinderea informatiilor disponibile pentru autoritati: Comisia a propus ca atat conturile existente, cat si cele noi, sa faca obiectul controalelor de precautie. Acest lucru va face ca acele conturi care ar putea fi folosite pentru activitati ilicite sa nu scape nedetectate. Fondurile fiduciare si companiile pasive, cum ar fi cele evidentiate in dosarul "Panama Papers", vor fi de asemenea supuse unui control mai amanuntit si unor norme mai stricte