InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Comisia acorda o finantare de 31,5 milioane de euro pentru a introduce pe piata solutii ecologice

20.05.2013
 

Comisia Europeană a lansat o cerere de propuneri in valoare de 31,5 milioane EUR pentru cele mai bune 45 de proiecte in materie de ecoinovare.Intreprinderile din intreaga Europă pot transmite pană la 5 septembrie 2013 propunerile lor menite să introducă pe piață soluții ecologice inovatoare in următoarele cinci domenii:
• reciclarea materialelor
• apa
• materialele de construcții durabile
• afacerile ecologice
• sectorul alimentelor și băuturilor
Comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik, a declarat: "Ecoinovarea nu este doar o nișă a afacerilor ecologice. Competitivitatea Europei in următoarele decenii va depinde de capacitatea sa de a depăși constrangerile in materie de resurse. Intreprinderile ecoinovatoare sunt factorii care vor facilita această transformare la nivelul intregii economii. Incurajez in mod special intreprinderile mici și mijlocii să candideze la finanțare și să ajute Europa să fructifice avantajul pe care il deține in sectoare cum ar fi gospodărirea apei și gestionarea deșeurilor."
45 de proiecte urmează să facă obiectul cererii de propuneri
Cererea de propuneri vizează in principal intreprinderile private, in special IMM-urile care au dezvoltat un produs, proces sau serviciu ecologic inovator, dar care se confruntă cu dificultăți in privința lansării pe piață. Cererea de propuneri oferă cofinanțarea pană la 50 % a costului proiectului și ar trebui să sprijine aproximativ 45 de proiecte noi in acest an.
185 de proiecte sunt in prezent in desfășurare
Urmează să fie lansate aproximativ 50 de proiecte din cadrul cererii de propuneri de anul trecut și peste 185 de proiecte sunt deja in curs de desfășurare.Printre proiectele actuale se numără, de exemplu: optimizarea tehnologiei de reutilizare a cărămizilor vechi in sectorul construcțiilor; producerea de incălțăminte din piele care nu conține substanțe chimice periculoase; utilizarea CO2 pentru a valorifica o sursă naturală de Omega-3; și o tehnică nouă de fabricare a covoarelor.
Context
Ecoinovarea este finanțată prin Programul-cadru pentru competitivitate și inovare (CIP) și dispune de un buget de aproximativ 220 de milioane EUR pentru perioada 2008-2013. Aceasta sprijină produsele demonstrate din punct de vedere tehnologic care contribuie la o mai bună utilizare a resurselor naturale ale Europei. Ecoinovarea reprezintă una dintre componentele ecologice ale CIP și contribuie la Planul de acțiune privind ecoinovarea (EcoAP). Programul este gestionat de Agenția Executivă pentru Competitivitate și Inovare (EACI).
Cererea de propuneri din 2013 este deschisă pană la 5 septembrie. La data de 27 mai, va avea loc in clădirea Charlemagne, la Bruxelles, in Belgia, Ziua europeană de informare privind ecoinovarea, in cursul căreia se vor prezenta informații detaliate cu privire la priorități și sfaturi privind depunerea candidaturii pentru finanțare.
Linkuri:
Inițiativa privind ecoinovarea din cadrul CIP: http://ec.europa.eu/environment/eco-innovation/