InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Comisia a solicitat unui numar de 10 state membre sa puna in aplicare normele UE privind schemele de garantare a depozitelor

10.12.2015
 

Comisia Europeana a cerut in mod oficial Belgiei, Ciprului, Estoniei, Greciei, Italiei, Luxemburgului, Poloniei, Romaniei, Sloveniei si Suediei sa puna integral in aplicare Directiva privind schemele de garantare a depozitelor.

Comisia Europeana a cerut in mod oficial Belgiei, Ciprului, Estoniei, Greciei, Italiei, Luxemburgului, Poloniei, Romaniei, Sloveniei siSuediei sa puna integral in aplicare Directiva privind schemele de garantare a depozitelor (Directiva 2014/49/UE). Aceasta directiva, care se bazeaza pe Directiva 94/19/CE din 1994, imbunatateste protectia depozitelor. Deponentii vor beneficia de rambursari mai rapide si de un dispozitiv de siguranta mai solid, intrucat cerintele mai uniforme privind finantarea vor asigura faptul ca schemele de garantare a depozitelor sunt prefinantate si ca isi vor putea indeplini mai eficient obligatiile fata de deponenti. Aceasta protectie reprezinta un pas inainte catre realizarea unei veritabile uniuni bancare, menita sa creeze un sector financiar mai sigur si mai solid in urma crizei financiare.

Pentru statele membre care participa la uniunea bancara, punerea in aplicare a Directivei privind schemele de garantare a depozitelor este o conditie prealabila pentru utilizarea viitoare a sistemului european de garantare a depozitelor propus de Comisie. Acest viitor sistem ar oferi persoanelor care au depozite bancare o acoperire mai buna si mai uniforma in cadrul uniunii bancare, astfel incat deponentii sa poata avea incredere in banca lor, indiferent de tara in care este situata aceasta.

Data-limita pentru transpunerea acestor norme in dreptul national a fost 3 iulie 2015.

Cu toate acestea, 10 state din UE nu au reusit sa transpuna aceste norme in legislatia lor nationala. Solicitarea Comisiei ia forma unui aviz motivat. Daca statele membre respective nu iau masurile necesare in termen de doua luni, Comisia ar putea hotari sa sesizeze Curtea de Justitie a Uniunii Europene. 

Context

Incepand din 1994, Uniunea Europeana a armonizat normele privind schemele de garantare a depozitelor. Din 2008, Comisia Europeana a adoptat o serie de masuri pentru a asigura stabilitatea serviciilor financiare si bancare. Incepand cu 2009, tuturor statelor membre ale UE li s-a cerut sa majoreze, pana la sfarsitul anului 2010, nivelul de acoperire a schemelor lor de garantare a depozitelor la un nivel uniform de 100 000 EUR pe deponent si pe banca. Toate statele membre au pus in aplicare aceste dispozitii legislative anterioare .

Directiva imbunatatita privind schemele de garantare a depozitelor, adoptata in vara anului 2014, asigura o protectie consolidata a deponentilor, prevede rambursari mai rapide si o mai buna informare a deponentilor. Aceasta directiva prevede, de asemenea, prefinantarea tuturor schemelor de garantare a depozitelor pentru a se asigura ca acestea isi vor putea indeplini obligatiile fata de deponenti.

In paralel cu procedurile legate de Directiva privind schemele de garantare a depozitelor, Comisia a lansat si actiuni in constatarea neindeplinirii obligatiilor impotriva statelor membre care nu au transpus Directiva privind redresarea si rezolutia institutiilor bancare. 

 

 Sursa CE