InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Comisia a solicitat ROMANIEI si ESTONIEI sa imbunatateasca gestionarea deseurilor lor electrice si electronice

24.01.2019
 

Romania și Estonia au primit in 24 ianuarie 2019, scrisori de notificare a intarzierii cu privire la deficiențele legate de transpunerea normelor UE privind deșeurile de echipamente electrice și electronice (Directiva 2012/19/UE).

Deșeurile de echipamente electrice și electronice, cum ar fi computerele, televizoarele, frigiderele și telefoanele mobile, reprezintă fluxurile de deșeuri cu cea mai rapidă creștere din UE și se preconizează că vor crește la peste 12 milioane de tone pană in 2020. In cazul in care nu sunt gestionate in mod corespunzător, aceste deșeuri pot provoca probleme de sănătate și de mediu majore datorită conținutului lor de substanțe periculoase. Estoniei i s-a trimis o scrisoare din cauza deficiențelor care includ definiții incomplete ale termenilor-cheie, lipsa de claritate in ceea ce privește obligațiile care le revin producătorilor, precum și nesolicitarea de dovezi pentru cazul in care deșeurile de echipamente electrice și electronice sunt exportate in țări din afara UE. Comisia  a trimis Romaniei o scrisoare de punere in intarziere din cauza unor dispoziții inexacte și a unei reflectări incomplete a legislației UE, a unor inconsecvențe in ceea ce privește centrele de colectare și a absenței unei dispoziții specifice care să impună ca toate deșeurile de echipamente electrice și electronice colectate separat să fie tratate in mod corespunzător. Estonia și Romania au la dispoziție două luni pentru a răspunde; in caz contrar, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat.

Context

Prin pachetul său lunar de decizii de constatare a neindeplinirii obligațiilor, Comisia Europeană ("Comisia") urmărește acționarea in justiție a statelor membre care nu și-au indeplinit obligațiile ce le revin in temeiul legislației UE. Aceste decizii, care vizează diverse sectoare și domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare