InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Comisia a semnat, in cadrul Mecanismului european de stabilitate, un program de sprijin cu o durata de trei ani pentru stabilitatea Greciei

21.08.2015
 

Comisia Europeana a semnat  in 19.08.2015   un memorandum de intelegere (MoU) cu Grecia, pentru un nou program de sprijin pentru stabilitate. In cadrul Mecanismului european de stabilitate (MES) - "zidul de protectie" al finantelor Europei, infiintat in 2012 ca raspuns la criza financiara globala -, se va putea aloca Greciei, in urmatorii trei ani, o suma maxima de 86 de miliarde EUR sub forma de imprumuturi, cu conditia ca autoritatile elene sa puna in aplicare reforme menite sa rezolve dificultatile fundamentale cu care se confrunta economia si societatea Greciei.

 

Fiind rezultatul mai multor luni de negocieri intense, programul va contribui la inlaturarea incertitudinii, la stabilizarea situatiei economice si financiare si va sprijini Grecia in revenirea sa la cresterea durabila, bazata pe finante publice solide, pe o competitivitate sporita, o buna functionare a sectorului financiar, crearea de locuri de munca si coeziune sociala. In conformitate cu articolul 13 din Tratatul privind MES, memorandumul de intelegere prezinta in detaliu obiectivele reformei si angajamentele pe care trebuie sa le asume Grecia pentru deblocarea finantarii in cadrul MES. Plata fondurilor este conditionata de inregistrarea de progrese in ceea ce priveste realizarea obiectivelor. Punerea in aplicare va fi monitorizata de catre Comisie, in colaborare cu Banca Centrala Europeana si, ori de cate ori este posibil, impreuna cu Fondul Monetar International. Aceasta monitorizare va lua forma unor reexaminari periodice.

 

In conformitate cu orientarile politice formulate de presedintele Jean-Claude Juncker, Comisia, in calitate de partener la negocieri, a acordat o atentie deosebita echitatii sociale a noului program, pentru a se asigura ca efortul ajustarii este repartizat in mod echitabil si pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili membri ai societatii. Comisia publica astazi o evaluare a impactului social al programului si concluzioneaza ca, daca sunt puse in aplicare pe deplin si in timp util, masurile prevazute in program vor ajuta Grecia sa reintre pe fagasul "stabilitatii si cresterii intr-un mod sustenabil din punct de financiar si social" si vor contribui la indeplinirea celor mai presante nevoi si provocari sociale din Grecia.

 

Printre obiectivele pe care se concentreaza Comisia se numara:

 

  • introducerea treptata a unei scheme de venit minim garantat si asigurarea asistentei medicale pentru toti,
  • garantarea faptului ca eforturile cerute din partea tuturor sunt proportionale cu veniturile acestora,
  • realizarea de economii in domenii care nu afecteaza in mod direct veniturile cetatenilor obisnuiti, cum ar fi reducerea cheltuielilor pentru aparare, ori prin remedierea ineficientelor in multe domenii ale cheltuielilor publice,
  • suprimarea unor drepturi dobandite de diverse grupuri de interese, de exemplu eliminarea treptata a tratamentelor fiscale favorabile pentru armatori sau fermieri ori a multitudinii de scutiri, cum ar fi scutirea de TVA, de care beneficiaza unele insule, sau eliminarea subventiilor nejustificate,
  • sprijinirea rolului partenerilor sociali si modernizarea sistemului de negociere colectiva,
  • combaterea coruptiei, a evaziunii fiscale si a muncii nedeclarate,
  • sprijinirea crearii unei administratii publice mai transparente si mai eficiente, inclusiv prin trecerea catre o administratie fiscala mai independenta, reorganizarea ministerelor si introducerea unei corelari mai adecvate intre salarii si responsabilitati.

 

In completarea programului de ajustare si pentru a-i da cele mai mari sanse de reusita, la 15 iulie 2015, Comisia a prezentat un Plan pentru locuri de munca si crestere economica pentru Grecia. Vor fi puse la dispozitie, pana in 2020, aproximativ 35 de miliarde EUR pentru investitii in oameni si in intreprinderi. Prin cresterea cu 7 puncte procentuale a ratei de prefinantare initiala pentru programele de finantare aferente perioadei 2014-2020 in Grecia, se poate pune la dispozitie mai repede 1 miliard EUR din alocarea de tara ca plata in avans pentru noile proiecte cofinantate de UE.

De asemenea, Comisia isi pregateste oferta de asistenta si expertiza tehnica, prin intermediul noului serviciu creat in acest sens, si anume Serviciul de sprijin pentru reformele structurale (SSRS). SSRS, infiintat in luna iulie, va servi drept platforma pentru mobilizarea expertizei din serviciile Comisiei, din administratiile statelor membre si din alte organizatii internationale pentru a ajuta statele membre in procesul de elaborare si monitorizare a reformelor.

 

 

Sursa:CE