InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch:







 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Comisia a propus angajamente in vederea realizarii obiectivelor mondiale in materie de dezvoltare urbana durabila

20.10.2016
 

In contextul conferintei Habitat III a ONU, Comisia Europeana a prezentat trei angajamente pentru a atinge obiectivele la nivel mondial ale noii agende urbane.

Noua agenda urbana adoptata in cadrul conferintei Habitat III a ONU, care are loc in aceasta saptamana la Quito, Ecuador, contine orientari pentru a face ca orasele din toata lumea sa fie mai favorabile incluziunii, mai ecologice, mai sigure si mai prospere. Aceasta reprezinta o piatra de temelie in punerea in aplicare a Agendei 2030 pentru dezvoltare durabila si a altor agende de reforma importante, in special Acordul de la Paris.

Partenerii ONU Habitat, inclusiv UE si statele sale membre, au prezentat angajamente privind punerea in aplicare a noii agende urbane, fiecare avand un domeniu de aplicare, realizari si rezultate preconizate specifice.

In cuvantarea sa din cadrul conferintei Habitat III a ONU, comisarul pentru politica regionala Corina Cretu a declarat: "Angajamentele noastre se bazeaza pe experienta dobandita de UE in domeniul politicii urbane in decursul anilor, prin programe si proiecte de succes. Este momentul sa extindem conceptul dincolo de frontierele UE. Aceste angajamente vor plasa UE in avangarda efortului global de a valorifica potentialul urbanizarii rapide si de a-l transforma in oportunitati pentru crearea de locuri de munca, crestere si o calitate mai buna a vietii pentru toti."

Cele trei angajamente sunt urmatoarele:

1.     Punerea in aplicare a noii agende urbane prin intermediul Agendei urbane a UE

Noua agenda urbana si Agenda urbana a UE impartasesc o viziune comuna asupra unei dezvoltari urbane echilibrate, durabile si integrate.

Agenda urbana a UE a fost conceputa astfel incat orasele sa aiba un cuvant de spus in procesul de elaborare a politicilor. Cu cele 12 teme prioritare, guvernanta pe mai multe niveluri si accentul pus asupra invatarii reciproce, agenda urbana a UE contribuie la punerea in aplicare a noii agende urbane in cadrul Uniunii Europene si in parteneriat cu partile interesate din mediul urban - nu doar orasele, ci si intreprinderile, ONG-urile si reprezentantii statelor membre si ai institutiilor UE.

Planurile de actiune pentru cele 12 teme prioritare sunt in curs de elaborare. Acestea vor include recomandari in materie de politici, bune practici si proiecte care urmeaza sa fie partajate si aplicate pe scara mai larga in UE.

2.     Elaborarea unei definitii armonizate la nivel mondial a notiunii de oras

O definitie comuna a oraselor ar trebui sa fie utilizata in intreaga lume, pentru a compara datele, pentru a stabili criterii de referinta si pentru a asigura o mai buna monitorizare. In parteneriat cu OCDE si cu Banca Mondiala, UE va elabora o astfel de definitie, plecand de la definitia UE-OCDE pentru notiunea de oras, in functie de dimensiunea si de densitatea populatiei, precum si pe baza gradului de urbanizare din UE.

Se va crea o baza de date online, precum si o lista mondiala a oraselor care sa includa principalele lor caracteristici. La final, o propunere de definitie a oraselor la nivel mondial va fi inaintata Organizatiei Natiunilor Unite.

3.     Promovarea cooperarii intre orase in domeniul dezvoltarii urbane durabile

Inspirandu-se din abordarea solida din cadrul retelei URBACT finantate de UE si din metodologia programului de cooperare urbana internationala (IUC) al UE, orase din toata lumea[1] vor fi incurajate sa mentina legatura cu unul sau mai multe orase partenere, pentru a elabora si a pune in aplicare planuri de actiune la nivel local si proiecte privind prioritati comune - accesul la apa, sistemele de transport, sanatatea sau locuintele. Partenerii de afaceri ar trebui sa fie implicati indeaproape in elaborarea si punerea in aplicare a acestor planuri de actiune.

O platforma de relationare online va oferi orientari si va permite cooperarea la nivel transregional.

Context

Habitat III este Conferinta Organizatiei Natiunilor Unite privind locuintele si dezvoltarea urbana durabila care are loc la Quito, Ecuador, intre 17 si 20 octombrie 2016.

In Rezolutia 66/207 si in conformitate cu ciclul bidecenal (1976, 1996 si 2016), Adunarea Generala a Natiunilor Unite a decis sa convoace Conferinta Habitat III pentru a reinnoi angajamentul global pentru urbanizarea durabila si pentru a se concentra pe punerea in aplicare a unei noi agende urbane, bazandu-se pe Agenda Habitat de la Istanbul din 1996.

 

Sursa:CE