InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch:







 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Comisia Europeana va investiga daca operatorii de telecomunicatii limiteaza sau blocheaza accesul la servicii pe Internet

21.04.2011
 

Comisia Europeana a solicitat Organismului Autoritatilor Europene de Reglementare in domeniul Comunicatiilor Electronice (OAERCE) sa demareze o ancheta amanuntita pentru a vedea daca operatorii de telecomunicatii blocheaza sau limiteaza traficului pe internet (de exemplu, in cazul serviciilor de telefonie prin internet - VoIP), transparenta si calitatea serviciilor. Comisia anunta ca dacala finalizarea anchetei se constata anumite nereguli,practicile inadecvate vor fi sanctionate.
Comisia va verifica ca noile norme ale UE in domeniul telecomunicatiilor sa fie aplicate si doreste se se asigure ca viteza conexiunilor de banda larga de care beneficiaza cetatenii si intreprinderile din UE corespunde cu viteza anuntata prin publicitatea furnizorilor de servicii internet.
"Sunt hotarata sa ma asigur ca cetatenii si intreprinderile din UE se pot bucura de beneficiile unui internet deschis si neutru, fara restrictii ascunse si la vitezele promise de furnizorii lor de servicii. Daca nu voi fi multumita, nu voi ezita sa propun masuri mai stricte, eventual sub forma unor orientari sau chiar a unor masuri legislative cu caracter general, astfel incat consumatorii sa poata beneficia asa cum se cuvine de avantajele concurentei si de optiuni variate. Daca acest lucru se dovedeste a fi insuficient, sunt pregatita sa interzic blocarea serviciilor sau a aplicatiilor licite", a declarat Neelie Kroes, vicepresedinte
al Comisiei Europene, responsabila cu Agenda digitala.
Incepand de la 25 mai 2011, autoritatile de reglementare in domeniul telecomunicatiilor din statele membre vor trebui sa promoveze, conform unor dispozitii legislative ale UE, capacitatea utilizatorilor de internet "de a accesa si distribui orice informatii sau utiliza aplicatii si servicii la alegerea acestora".
Alte norme cu implicatii directe in ceea ce priveste neutralitatea internetului si care intra in vigoare la 25 mai, ca parte a noilor norme ale UE in domeniul telecomunicatiilor, includ cerinte referitoare la:
-transparenta (de exemplu, orice fel de restrictii care limiteaza accesul la servicii sau aplicatii, vitezele de conectare)
-calitatea serviciilor (autoritatile de reglementare pot stabili niveluri minime de calitate), si
-posibilitatea de a schimba operatorul (in termen de o zi lucratoare).
Sursa:www.euractiv.ro