InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Comisia Europeana si companiile informatice au anuntat codul de conduita privind discursurile ilegale de incitare la ura din mediul online

31.05.2016
 

Comisia si companiile informatice Facebook, Twitter si YouTube  au dezvaluit publicului un cod de conduita care contine o serie de angajamente de combatere a propagarii discursurilor ilegale de incitare la ura in mediul online din Europa.

Companiile informatice sprijina Comisia Europeana si statele membre ale UE in efortul acestora de a raspunde provocarii de a se asigura ca platformele online nu ofera oportunitati de propagare virala a discursurilor online ilegale de incitare la ura.  Acestea au, impreuna cu alte platforme si societati care gestioneaza retele de socializare, responsabilitatea colectiva si mandria de a promova si a facilita libertatea de exprimare in tot mediul online. Comisia si companiile informatice recunosc insa ca propagarea discursurilor online ilegale de incitare la ura au efecte negative nu doar asupra grupurilor sau persoanelor pe care le vizeaza, ci si asupra celor care promoveaza libertatea, toleranta si nediscriminarea in societatile noastre deschise. In plus, au efect de inhibare a discursurilor democratice pe platformele online.

Prin semnarea codului de conduita, companiile informatice se angajeaza sa isi continue eforturile de a combate discursurile ilegale de incitare la ura din mediul online. Acest lucru va presupune, printre altele, elaborarea constanta de proceduri interne si de programe de formare a personalului prin care sa se garanteze analizarea majoritatii notificarilor valabile de eliminare a discursurilor online ilegale de incitare la ura in mai putin de 24 de ore si eliminarea unui astfel de continut sau dezactivarea accesului la acesta, daca este necesar." Companiile informatice vor depune eforturi, de asemenea, pentru consolidarea parteneriatelor existente cu organizatiile societatii civile, acestea urmand sa contribuie la semnalarea continuturilor care incurajeaza instigarea la violenta si la ura. Companiile informatice si Comisia Europeana isi propun, de asemenea, sa isi continue activitatea de identificare si promovare a unor contradiscursuri independente si a unor noi idei si initiative, precum si activitatea de sprijinire a programelor educationale care incurajeaza gandirea critica.

Codul de conduita cuprinde urmatoarele angajamente publice:                                                                     

 • companiile informatice, asumandu-si un rol de lider in combaterea propagarii discursurilor ilegale de incitare la ura din mediul online, au convenit cu Comisia Europeana asupra unui cod de conduita, care prevede urmatoarele angajamente publice:
 • Companiile informatice se angajeaza sa instituie proceduri clare si eficace de examinare a notificarilor privind discursurile online ilegale de incitare la ura publicate pe platformele lor, astfel incat sa poata elimina sau bloca accesul la un astfel de continut. Companiile informatice se angajeaza sa instituie reguli sau orientari pentru comunitatea utilizatorilor prin care sa clarifice faptul ca interzic promovarea incitarii la violenta si comportamentul ostil.
 • La primirea unei notificari valabile de eliminare a unui continut, companiile informatice se angajeaza sa analizeze cererea respectiva din perspectiva regulilor lor si a orientarilor pentru comunitatea utilizatorilor si, daca este necesar, din perspectiva legilor nationale de transpunere a Deciziei-cadru 2008/913/JAI, examinarea cererilor fiind efectuata de echipe specializate.
 • Companiile informatice se angajeaza sa revizuiasca in mai putin de 24 de ore majoritatea notificarilor valabile de eliminare a discursurilor online ilegale de incitare la ura si sa elimine un astfel de continut sau sa dezactiveze accesul la acesta, daca este necesar.
 • In plus, companiile informatice se angajeaza sa isi educe si sensibilizeze utilizatorii cu privire la tipurile de continut care nu sunt permise conform regulilor lor si orientarilor pentru comunitatea utilizatorilor. Sistemul de notificare ar putea servi drept instrument in acest sens.
 • Companiile informatice se angajeaza sa furnizeze informatii cu privire la procedurile de efectuare a notificarilor, cu scopul de a spori rapiditatea si eficacitatea comunicarii dintre autoritatile statelor membre si companiile informatice, in special cu privire la notificari si la blocarea accesului la discursurile online ilegale de incitare la ura sau la eliminarea acestora. Aceste informatii vor trebui transmise prin intermediul punctelor de contact nationale desemnate de catre companiile informatice si, respectiv, de catre statele membre. Acest lucru ar permite, de asemenea, statelor membre, in special agentiilor lor de asigurare a respectarii legii, sa se familiarizeze si mai mult cu metodele de recunoastere a discursurilor online ilegale de incitare la ura si de notificare a acestora catre companiile informatice.
 • Companiile informatice se angajeaza sa incurajeze efectuarea pe scara larga de catre experti a unor notificari si a unor marcaje ale continutului care promoveaza incitarea la violenta si un comportament ostil, in special prin intermediul parteneriatelor cu OSC-urile, prin furnizarea de informatii clare cu privire la regulile si la orientarile pentru comunitatea utilizatorilor ale fiecarei companii, precum si privind regulile referitoare la raportare si la procedurile de notificare. Companiile informatice se angajeaza sa isi consolideze parteneriatele cu OSC-urile prin extinderea ariei geografice a acestor parteneriate si, dupa caz, sa ofere asistenta si formare pentru ca partenerii din cadrul OSC-urilor sa isi poata indeplini rolul de "raportor de incredere" sau un rol echivalent, tinand seama in mod adecvat de necesitatea mentinerii independentei si credibilitatii acestora.
 • Companiile informatice se bazeaza pe sprijinul statelor membre si al Comisiei Europene pentru a le asigura accesul la o retea reprezentativa de parteneri din cadrul OSC-urilor si la "raportori de incredere" in toate statele membre, care sa contribuie la efectuarea de notificari de inalta calitate. Companiile informatice se angajeaza sa puna la dispozitie pe site-urile lor internet informatii privind "raportorii de incredere".
 • Companiile informatice se angajeaza sa ofere personalului lor in mod periodic cursuri de formare privind evolutiile societale actuale si sa faca schimb de opinii privind posibilitatile de efectuare a unor imbunatatiri suplimentare.
 • Companiile informatice se angajeaza sa isi intensifice cooperarea, atat intre ele, cat si cu alte platforme si societati care gestioneaza retele de socializare, pentru a imbunatati schimbul de cele mai bune practici.
 • Companiile informatice si Comisia Europeana, recunoscand importanta discursurilor independente de combatere a discursurilor care incita la ura si a prejudiciilor, isi propun sa isi continue activitatea de identificare si promovare a unor contradiscursuri independente si a unor noi idei si initiative, precum si activitatea de sprijinire a programelor educationale care incurajeaza gandirea critica.
 • Companiile informatice se angajeaza sa isi intensifice colaborarea cu OSC-urile pentru a oferi cursuri de formare privind cele mai bune practici de combatere a discursurilor care incita la ura si a prejudecatilor si sa desfasoare pe scara mai mare activitati proactive prin care sa ajute OSC-urile sa realizeze campanii eficace de prezentare a unor contradiscursuri. Comisia Europeana, in cooperare cu statele membre, se angajeaza sa contribuie la acest demers prin luarea masurilor necesare pentru a identifica nevoile si cerintele specifice ale OSC-urilor in acest sens.
 • Comisia Europeana, in coordonare cu statele membre, se angajeaza sa promoveze aderarea la angajamentele prevazute in prezentul cod de conduita si in randul altor platforme si societati care gestioneaza retele de socializare relevante.

Sursa CE

Fisiere atasate

Document PDF
hate_speech_code_of_conduct_en.pdf
hate_speech_code_of_conduct_en.pdf
105,43 KBytes
31.05.2016 17:08