InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Comisia Europeana si Parlamentul European pun in aplicare noi norme privind registrul de transparenta

30.01.2015
 

-a lansat o noua versiune a registrului de transparenta al UE, care este rezultatul unui efort comun intreprins de Comisia Europeana si de Parlamentul European. Aceasta "a doua generatie" a registrului pune in aplicare dispozitiile acordului interinstitutional revizuit incheiat intre Parlamentul European si Comisia Europeana in aprilie 2014.

 

Noul sistem introduce schimbari in ceea ce priveste modul in care sunt declarate resursele umane implicate in activitati de lobby, solicita informatii suplimentare cu privire la participarea in comitetele, forumurile, intergrupurile sau alte structuri similare ale UE, precum si cu privire la dosarele legislative care sunt urmarite in prezent. Acesta extinde, de asemenea, obligatia de a declara costurile estimate legate de activitatea de lobby pentru a include toate entitatile inregistrate.

 

In plus, o procedura simplificata privind alertele si reclamatiile permite un control mai strict si tratarea mai eficienta a presupuselor informatii inselatoare. Sunt introduse, de asemenea, noi stimulente pentru a spori valoarea adaugata a inregistrarii, cum ar fi obligatia de inregistrare impusa tuturor celor care doresc sa aiba o intrevedere cu comisarii, cu membrii cabinetelor sau cu directorii generali sau oricarei organizatii care doreste sa isi exprime punctul de vedere in cadrul audierilor organizate de Parlamentul European.

 

Un nou site internet mai usor de utilizat imbunatateste interfata publica si asigura un proces de inregistrare mai simplu, in care se ofera indrumare in fiecare etapa a inregistrarii.

 

Context

Masurile luate  sunt necesare pentru punerea in aplicare a unui acord semnat in aprilie 2014. Comisia Juncker intentioneaza sa isi prezinte, in 2015, propria propunere privind un registru obligatoriu al persoanelor care desfasoara activitati de lobby, care sa acopere Comisia, Parlamentul European si Consiliul. Prim‑vicepresedintele Timmermans este responsabil de pregatirea acestei propuneri.

 

La 25 noiembrie 2014, Comisia Juncker a dat deja un nou impuls procesului de transparenta prin adoptarea a doua decizii care prevad obligatia publicarii informatiilor privind reuniunile organizate de comisari, de membrii cabinetelor acestora si de directorii generali cu organizatii si cu persoane care desfasoara activitati independente.

Presedintele Juncker a clarificat, de asemenea, faptul ca acestia ar trebui, in principiu, sa se intalneasca numai cu organizatiile si persoanele independente inscrise in registrul de transparenta. Comisia se angajeaza, in acelasi timp, sa sporeasca transparenta si sa mentina, in mod regulat, un dialog deschis cu partile interesate.

 

Registrul de transparenta al UE : http://ec.europa.eu/transparencyregister/public/homePage.do

 

Sursa CE