InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Comisia Europeana si Grupul Bancii Europene de Investitii (BEI) lanseaza o noua initiativa in sprijinul intreprinderilor inovatoare

13.06.2014, sursa: Reprezentanta Comisiei Europene
 

Comisia Europeana si Grupul Bancii Europene de Investitii (BEI) au lansat o noua generatie de instrumente financiare ale UE si de servicii de consultanta pentru a ajuta intreprinderile inovatoare sa obtina mai usor finantare. Pe parcursul urmatorilor sapte ani, este de asteptat ca produsele "InnovFin – finantare UE pentru inovatori" sa dispuna de fonduri in valoare de peste 24 de miliarde de euro, destinate finantarii activitatilor de cercetare si inovare (C&I) desfasurate de intreprinderile mici, mijlocii si mari, precum si de promotorii infrastructurilor de cercetare. Se preconizeaza ca aceasta finantare va sprijini investitii finale in C&I in valoare de pana la 48 de miliarde de euro.

Máire Geoghegan-Quinn, comisarul european pentru cercetare, inovare si stiinta, a declarat: "Instrumentele financiare ofera o modalitate inovatoare de a investi in societatile si activitatile care favorizeaza cresterea economica. UE este in urma fata de concurentii sai pe plan mondial in ceea ce priveste investitiile intreprinderilor in inovare. Prin urmare, trebuie sa incurajam bancile sa crediteze aceste proiecte si sa ajute societatile care desfasoara activitati intense de cercetare sa obtina finantare. Astfel, vom reusi sa indeplinim obiectivul UE de a investi 3% din PIB in C&D pana in 2020."

"InnovFin – finantare UE pentru inovatori" va consta intr-o serie de produse personalizate – de la garantii pentru intermediarii care crediteaza IMM-uri, pana la credite directe acordate intreprinderilor – ajutand astfel la sprijinirea proiectelor C&I, de la cel mai mic la cel mai mare, din UE si din tarile asociate programului "Orizont 2020", noul program de cercetare al UE pentru perioada 2014 – 2020. InnovFin se bazeaza pe succesul Mecanismului de finantare cu partajarea riscurilor, creat in cadrul celui de-al saptelea program-cadru al UE pentru activitati de cercetare si de dezvoltare tehnologica (PC 7), care a ajutat la finantarea cu peste 11 miliarde de euro a 114 proiecte de C&I, cu o valoare de peste 30 de miliarde de euro.

Banca Europeana de Investitii va credita intreprinderile mijlocii si mari sau va oferi garantii bancilor care le crediteaza. Fondul european de investitii va oferi garantii bancilor care crediteaza intreprinderile mici si mijlocii, iar, intr-o etapa ulterioara, va investi in fonduri de capital de risc care finanteaza intreprinderile nou-infiintate si pe cele cu crestere rapida.

Lansarea a avut loc in cadrul unei conferinte, cu o durata de doua zile, organizata de Grecia, tara care asigura in prezent presedintia UE, pentru a discuta modalitatile de imbunatatire a accesului la finantare pentru activitatile de cercetare si inovare.

Garantiile si creditele acordate prin InnovFin vor avea la baza fondurile provizionate in cadrul programului Orizont 2020 si de catre Grupul BEI pentru sprijinirea investitiilor in C&I, care, prin natura lor, sunt mai riscante si al caror rezultat este mai greu de estimat decat in cazul investitiilor tangibile. Toate instrumentele sunt determinate de cerere, fara alocari prealabile intre sectoare, tari sau regiuni. Aceste instrumente de creditare vor fi completate, in viitorul apropiat, de o serie de instrumente de capital gestionate de FEI. In total, aproximativ 2,7 miliarde de euro din bugetul de aproape 80 de miliarde de euro al programului Orizont 2020 vor sprijini aceste instrumente financiare.

Informatii privind produsele InnovFin

InnovFin Large Projects are ca scop imbunatatirea accesului la finantarea de risc pentru proiectele de C&I realizate de intreprinderile mari si de intreprinderile mijlocii si mari cu capitalizare medie, de universitati si institute de cercetare, de infrastructuri de C&I (inclusiv infrastructuri care favorizeaza inovarea), de parteneriate public-privat si de vehicule sau proiecte cu scop special (inclusiv de cele care promoveaza proiecte industriale demonstrative cu potential comercial, care reprezinta o noutate absoluta). Creditele cu valori de la 7,5 milioane de euro la 300 de milioane de euro vor fi acordate direct de Banca Europeana de Investitii.

InnovFin MidCap Growth Finance ofera imprumuturi sau garantii prioritare si subordonate (inclusiv finantare de tip mezanin si de cvasi-capital), pentru a imbunatati accesul la finantare mai ales pentru intreprinderile inovatoare mari cu capitalizare medie (pana la 3.000 de angajati), dar si pentru IMM-uri si intreprinderile mici cu capitalizare medie. Creditele cu valori de la 7,5 milioane de euro la 25 de milioane de euro vor fi acordate direct de Banca Europeana de Investitii beneficiarilor eligibili din statele membre ale UE si din tarile asociate.

InnovFin MidCap Guarantee ofera garantii sau imprumuturi conditionate cu valori intre 7,5 si 25 de milioane de euro, pentru a imbunatati accesul la finantare mai ales pentru intreprinderile inovatoare mari cu capitalizare medie (pana la 3.000 de angajati). Acest instrument este implementat de Banca Europeana de Investitii si se va accesa prin intermediari financiari – banci si institutii financiare – din statele membre ale UE si din tarile asociate. In cadrul acestui instrument, o parte din pierderile potentiale ale intermediarilor financiari vor fi garantate de BEI, care va oferi, de asemenea, contragarantii institutiilor de garantare.

InnovFin SME Guarantee ofera garantii si contragarantii pentru finantarea prin indatorare intre 25.000 de de euro si 7,5 milioane de euro, pentru a imbunatati accesul la finantare sub forma de credite pentru intreprinderile mici si mijlocii inovatoare si pentru intreprinderile mici cu capitalizare medie (pana la 499 de angajati). Acest instrument este implementat de Fondul european de investitii si se va derula prin intermediari financiari – banci si alte institutii financiare – din statele membre ale UE si din tarile asociate. In cadrul acestui instrument, FEI va garanta o parte din pierderile suportate de intermediarii financiari prin creditarea realizata in cadrul acestuia.

Serviciile InnovFin Advisory, asigurate de BEI pe baza a pana la 28 de milioane de euro din bugetul programului Orizont 2020, vizeaza imbunatatirea "bancabilitatii" si a atractivitatii pentru investitii ale proiectelor mari care necesita investitii substantiale pe termen lung. Prin intermediul acestor servicii se va oferi consiliere pentru imbunatatirea conditiilor de accesare a finantarilor de risc pentru C&I. Se estimeaza ca principalii clienti vor fi promotorii marilor proiecte de C&I, care vizeaza provocarile societale din programul Orizont 2020. Este de asteptat ca serviciile de consiliere sa accelereze elaborarea de proiecte care vor necesita investitii de pana la 20 de miliarde de euro.