InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Comisia Europeana propune un obiectiv mai ridicat si realizabil pentru 2030 in privinta economiilor de energie

28.07.2014
 

Noi oportunitati pentru intreprinderile europene, facturi la energie la preturi accesibile pentru consumatori, cresterea securitatii energetice printr-o reducere semnificativa a importurilor de gaze naturale si un impact pozitiv asupra mediului: acestea sunt cateva dintre beneficiile preconizate ale obiectivului pentru 2030 referitor la eficienta energetica ,prezentat de Comisia Europeana intr-o comunicare. Obiectivul propus de 30 % porneste de la rezultatele deja obtinute: cladirile noi folosesc jumatate din energia pe care o foloseau in anii '80, iar intensitatea energetica a industriei este cu aproximativ 19 % mai redusa decat in 2001.

Obiectivul propus il depaseste pe cel de 25 % referitor la economiile de energie, a carui realizare ar fi necesara pentru a se atinge o reducere a emisiilor de CO2 cu 40 % pana in 2030. In acelasi timp, scopul urmarit prin cadrul privind eficienta energetica prezentat astazi este de a stabili un echilibru corect intre costuri si beneficii.

Domnul Günther H. Oettinger, vicepresedinte al Comisiei Europene responsabil cu energia, a spus:"Propunerea noastra reprezinta baza pentru directionarea UE catre o mai mare securitate a aprovizionarii, catre o inovare mai puternica si catre o durabilitate sporita, totul intr-un mod accesibil din punctul de vedere al costurilor. Obiectivul nostru este ambitios si, totodata, realist. Strategia privind eficienta energetica va completa cadrul pentru 2030 referitor la energie si clima prezentat in ianuarie 2014. Scopul nostru este de a transmite pietei semnalul potrivit si de a incuraja noi investitii in tehnologii de economisire a energiei in beneficiul intreprinderilor, al consumatorilor si al mediului."

Comunicarea privind eficienta energetica si contributia sa la securitatea energetica, precum si cadrul pentru 2030 prezentate astazi examineaza de asemenea progresele realizate in directia atingerii obiectivului de 20 % stabilit de Uniunea Europeana pentru 2020 in privinta eficientei energetice. Conform previziunilor actuale ale UE, in 2020 se vor realiza economii de energie de 18-19 %; obiectivul convenit de 20 % poate fi insa atins daca toate tarile din UE pun in aplicare integral legislatia deja adoptata. Comisia nu intentioneaza sa propuna masuri noi, ci invita statele membre sa isi intensifice eforturile pentru ca obiectivul pentru 2020 sa fie atins in mod colectiv.

Beneficii create de politicile actuale in materie de eficienta energetica

Printre avantajele certe pentru intreprinderi si pentru consumatori se numara, de exemplu, urmatoarele:

Intensitatea energetica a industriei din UE a scazut cu aproape 19 % intre 2001 si 2011.

Se preconizeaza ca, datorita aparatelor mai eficiente precum frigiderele si masinile de spalat rufe, consumatorii vor economisi anual, pana in 2020, 100 de miliarde de euro - aproximativ 465 de euro pe gospodarie - la facturile lor de energie.

Astazi, cladirile noi consuma de doua ori mai putina energie decat in anii '80.

Beneficii pe termen lung

De asemenea, comunicarea analizeaza efectele pozitive ale eficientei energetice asupra vietii cetatenilor europeni in urmatorii saisprezece ani:

Se estimeaza ca, pentru fiecare procent in plus de energie economisita, importurile de gaz ale UE vor scadea cu 2,6 %, reducand dependenta noastra de furnizorii externi.

Cladirile mai eficiente din punct de vedere energetic vor oferi "beneficii conexe" pentru cei care traiesc si lucreaza in ele, in plus fata de reducerea facturilor lor la energie. De exemplu, ferestrele mai eficiente pot contribui la o calitate superioara a aerului si la o protectie mai buna impotriva zgomotului din exterior.

Politicile din domeniul eficientei energetice vor crea noi oportunitati pentru intreprinderile europene, cum ar fi firmele de constructii si producatorii de echipamente. In acest context se creeaza si noi locuri de munca la nivel local.

Ce urmeaza?

Dupa cum anunta comunicarea, in 2017 Comisia Europeana va analiza progresele realizate in materie de eficienta energetica. Comisia va examina oportunitatea folosirii unor indicatori suplimentari pentru a exprima si a monitoriza progresele inregistrate in directia realizarii obiectivului privind eficienta energetica. Ar putea fi vorba de indicatori precum intensitatea energetica, care tin seama de variatiile subiacente si de proiectiile privind PIB-ul si cresterea populatiei.

Context

Directiva privind eficienta energetica (2012/27/UE) introduce masuri obligatorii pentru a garanta indeplinirea obiectivului de crestere a eficientei energetice cu 20 % pana in 2020. Obiectivul mentionat se inscrie in obiectivele mai ample ale UE pentru 2020 in materie de energie si clima, care includ o reducere cu 20 % a emisiilor de gaze cu efect de sera si o pondere a energiei din surse regenerabile de 20 % in mixul energetic al UE.

Pana acum, Italia, Cipru, Danemarca, Malta si Suedia au declarat ca au transpus integral Directiva privind eficienta energetica in legislatia lor nationala. Termenul pentru aceasta transpunere a fost 5 iunie 2014.

 

Sursa:CE