InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Comisia Europeana propune norme de transparenta fiscala publica pentru societatile multinationale

13.04.2016
 

Comisia a deschis drumul catre o mai mare transparenta a impozitarii societatilor prin introducerea unor cerinte de raportare publica adresate celor mai mari societati care isi desfasoara activitatea in UE.

Propunerea de astazi se bazeaza pe activitatea Comisiei de combatere a evaziunii fiscale in randul societatilor in Europa, al carei cost pentru tarile membre ale UE este estimat la 50-70 miliarde EUR pe an in termeni de pierderi ale veniturilor fiscale. Propunerea, care vine in completarea altor propuneri vizand introducerea schimbului de informatii intre autoritatile fiscale, ar urma sa oblige societatile multinationale care isi desfasoara activitatea in UE si inregistreaza venituri globale de peste 750 de milioane EUR pe an sa publice informatii esentiale cu privire la locul unde obtin profiturile si unde platesc impozitele in UE, defalcate pe tari. Aceleasi reguli se vor aplica si societatilor multinationale non-europene care isi desfasoara activitatea in Europa.

 

In plus, societatile vor trebui sa publice o valoare agregata reprezentand impozitele totale platite in afara UE.

 

Prezenta propunere reprezinta un sistem simplu si proportional de a spori raspunderea marilor societati multinationale in ceea ce priveste fiscalitatea, fara a le afecta competitivitatea. Sistemul se va aplica in cazul a mii de intreprinderi mari care activeaza in UE, fara a afecta intreprinderile mici si mijlocii.

 

Propunerea prevede, de asemenea, cerinte mai stricte in materie de transparenta pentru activitatile desfasurate de societatile comerciale in tari care nu respecta standardele in materie de buna guvernanta in domeniul impozitarii. Comisia se va baza pe Strategia sa fiscala externa pentru instituirea, cat mai rapid posibil, a primei liste comune la nivelul UE a acestor jurisdictii fiscale.

 

Propunerea va modifica Directiva contabila (Directiva 2013/34/UE), pentru a se asigura ca grupurile mari publica anual un raport prezentand profitul si impozitele acumulate si platite in fiecare stat membru. Aceste informatii vor ramane disponibile pentru o perioada de cinci ani. Informatiile contextuale (cifra de afaceri, numarul angajatilor si natura activitatilor) vor permite o analiza in cunostinta de cauza si vor trebui sa fie prezentate pentru fiecare stat membru in care o intreprindere este activa, precum si pentru acele jurisdictii fiscale care nu respecta standardele de buna guvernanta in domeniul fiscal (asa-numitele paradisuri fiscale).

 

De asemenea, vor trebui furnizate valori agregate pentru operatiuni desfasurate in alte jurisdictii fiscale din afara Europei. Propunerea a fost atent calibrata pentru a se asigura ca nu vor fi publicate informatii comerciale confidentiale.

 

Valorificand si completand initiativele recente ale Comisiei vizand combaterea evaziunii fiscale, aceasta obligatie de raportare publica defalcata pe tari va permite cetatenilor sa urmareasca comportamentul fiscal al societatilor multinationale. La randul sau, acest lucru va incuraja intreprinderile sa plateasca impozite acolo unde isi realizeaza profitul.

 

Aceasta raportare va contribui, de asemenea, la eforturile pentru o mai buna cunoastere a sistemelor de impozitare ale statelor membre si va ajuta la identificarea lacunelor si a neconcordantelor existente, ceea ce ar permite sa se inteleaga mai bine cauzele si consecintele evaziunii fiscale a societatilor.

 

Context:

 

In iunie 2015, Comisia a lansat o ampla evaluare a impactului eventualelor masuri de introducere a unor cerinte de raportare publica adresate societatilor multinationale care isi desfasoara activitatea in UE. Aceasta a presupus o analiza aprofundata a diferitelor optiuni de politica, precum si consultari specifice, pentru a se evalua obiectivele, beneficiile, riscurile si garantiile pe care le-ar prezenta o mai mare transparenta privind impozitul pe profit. Propunerea de astazi reflecta rezultatul acestei analize.

 

Urmatoarele etape:

 

Aceasta propunere de directiva este acum transmisa Parlamentului European si Consiliului UE, iar Comisia spera ca va fi adoptata rapid prin procedura de codecizie. Odata adoptata, in termen de un an de la intrarea in vigoare, noua directiva va trebui transpusa in legislatia nationala de catre fiecare din statele membre ale UE. 

 

Sursa:CE