InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Comisia Europeana propune ca 2013 sa fie desemnat drept Anul european al cetatenilor

17.08.2011
 

Cetăţenia Uniunii şi drepturile conferite de aceasta reprezintă unul dintre principalii piloni ai Uniunii Europene. Cu ocazia celei de a douăzecea aniversări a instituirii cetăţeniei Uniunii prin Tratatul de la Maastricht, la 1 noiembrie 1993, Comisia Europeană a propus astăzi ca anul 2013 să fie desemnat drept "Anul european al cetăţenilor.
In cei 20 de ani de la crearea cetăţeniei Uniunii, s-au inregistrat progrese reale care afectează in mod direct vieţile a milioane de persoane. Să menţionăm doar un exemplu: in prezent, călătoria in străinătate presupune costuri mai scăzute, formalităţi simplificate de trecere a frontierei, garanţii pentru pachetele de servicii turistice, acces la sistemele de asistenţă medicală şi preţuri mai ieftine atunci cand sunaţi acasă. Acestea sunt doar cateva dintre beneficiile care decurg din cetăţenia UE. Obiectivul Comisiei este de a se asigura că sunt eliminate restul de obstacole cu care se confruntă cetăţenii atunci cand işi exercită drepturile in străinătate.
Pentru a marca Anul european al cetăţenilor - 2013, vor fi organizate o serie de evenimente, conferinţe şi seminare in intreaga UE, la nivelul Uniunii, precum şi la nivel naţional, regional sau local. De asemenea, Comisia intenţionează să consolideze vizibilitatea portalurilor web multilingve Europe Direct şi "Europa ta", ca elemente-cheie ale unui "ghişeu unic" de informare privind drepturile cetăţenilor Uniunii Europene, precum şi rolul şi vizibilitatea instrumentelor de soluţionare a problemelor, cum ar fi SOLVIT, pentru a le permite cetăţenilor Uniunii să beneficieze intr-o mai mare măsură de drepturile pe care le au şi să le apere.
Bugetul propus pentru activităţile care urmează să aibă loc in cadrul Anului european al cetăţenilor - 2013 este de 1 milion EUR.
Decizia de astăzi va trebui să fie aprobată de Parlamentul European şi de Consiliul de Miniştri conform "procedurii legislative ordinare" (codecizie). Comisia intenţionează să lucreze in stransă colaborare cu celelalte instituţii ale Uniunii, in special Parlamentul European, şi cu statele membre pentru a se asigura că anul european are un impact puternic şi durabil.
Sursa CE