InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Comisia Europeana lanseaza Anul European al Cetatenilor 2013

08.01.2013
 

Cu ocazia trecerii in anul 2013, Comisia Europeană lansează Anul European al Cetățenilor, un an care vă este dedicat dumneavoastră și drepturilor dumneavoastră. Acest An European coincide cu un moment de răscruce al procesului de integrare europeană: in 2013 se implinesc 20 de ani de la introducerea, in 1993, prin Tratatul de la Maastricht, a cetățeniei europene și mai rămane un an pană la desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European.
La 10 ianuarie 2013, președintele Comisiei José Manuel Barroso și vicepreședintele Comisiei Viviane Reding se vor alătura șefului guvernului irlandez, Enda Kenny, și ministrului irlandez al afacerilor europene, Lucinda Creighton, pentru a lansa Anul 2013 - Anul European al Cetățenilor, in sala Rotundă a Primăriei din Dublin. Cu această ocazie, peste 200 de locuitori ai Dublinului vor participa la o dezbatere deschisă cu liderii Europei cu privire la viitorul Uniunii Europene. La dezbatere vor lua parte, de asemenea, viceprim-ministrul irlandez, Eamon Gilmore, și o serie de deputați europeni din regiune.
"Avem nevoie de implicarea directă a cetățenilor pentru a construi o Uniune mai puternică și cu un caracter politic mai pronunțat. Este motivul pentru care 2013 a fost desemnat Anul European al Cetățenilor - un an dedicat dumneavoastră și drepturilor dumneavoastră in calitate de cetățeni ai UE", a afirmat vicepreședintele Viviane Reding, comisarul pentru justiție. "Cetățenia europeană este mai mult decat un concept. Este o realitate tangibilă, care se traduce in beneficii concrete pentru cetățeni. Comisia Europeană dorește să-i ajute pe oameni să ințeleagă cum pot beneficia in mod direct de propriile drepturi și vrea să cunoască punctul lor de vedere privind viitorul Europei. Cetățenii europeni trebuie să fie in măsură să iși exprime preocupările și să pregătească terenul pentru alegerile europene viitoare. A venit momentul să ne implicăm cu toții activ in definirea viitorului nostru comun."
Pentru a marca Anul European al Cetățenilor - 2013, vor fi organizate in intreaga UE o serie de evenimente, conferințe și seminare, atat la nivelul Uniunii, cat și la nivel național, regional sau local (pentru calendarul evenimentelor, puteți consulta: http://europa.eu/citizens-2013). Comisia va asigura, de asemenea, o mai mare vizibilitate a portalurilor web multilingve Europe Direct și "Europa ta", ca elemente-cheie ale unui punct unic de informare privind drepturile cetățenilor Uniunii Europene, și va consolida rolul și vizibilitatea instrumentelor de soluționare a problemelor, cum ar fi SOLVIT, pentru a le permite cetățenilor Uniunii să-și exercite din plin drepturile și să fie mai eficienți in apărarea lor.
De-a lungul anului 2013, vicepreședintele Reding și alți comisari ai UE iși vor conjuga eforturile cu politicienii de pe plan național și local pentru a organiza dezbateri cu cetățenii din intreaga Europă, pentru a le asculta punctul de vedere și a răspunde la intrebările acestora. Vicepreședintele Reding a organizat deja dezbateri la Cadiz (Spania), Graz (Austria) și Berlin (Germania), iar comisarul Andor a ținut o dezbatere la Napoli (Italia). Multe alte astfel de dezbateri vor fi organizate in 2013 in diferite orașe europene, factorii de decizie politică de la nivel european și local urmand să poarte dezbateri cu cetățenii din toate colțurile Europei, indiferent de statutul lor social. Puteți urmări toate dezbaterile la adresa: http://ec.europa.eu/european-debate/index_ro.htm.
Pentru a pregăti terenul pentru Anul European, Comisia a organizat, in perioada 9 mai - 9 septembrie 2012, o amplă consultare publică in cadrul căreia cetățenii au fost intrebați despre problemele cu care s-au confruntat in exercitarea drepturilor lor de cetățeni ai UE (a se vedea IP/12/461). Respondenții au indicat că sunt foarte atașați de drepturile lor de cetățeni ai UE, in special de dreptul la libera circulație și de drepturile politice. Ei au precizat că și-ar dori crearea unui adevărat spațiu european in care să poată să locuiască, lucreze, deplaseze, studieze și să facă cumpărături fără să se confrunte cu formalități administrative impovărătoare sau cu acte de discriminare. Respondenții au subliniat insă că mai sunt de parcurs unele etape pană la acest stadiu. Ei au atras atenția asupra diverselor probleme existente, in special cele legate de respectarea drepturilor UE la nivel local, chestiuni pe care Comisia le va aborda in următorul raport privind cetățenia, prevăzut să fie publicat in cursul anului 2013.
Sursa:CE