InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Comisia Europeana face inca un pas inainte in directia promovarii cloud computingului

30.10.2013
 

Comisia Europeană a instituit un grup de experți care vor lucra la elaborarea unor clauze sigure și echitabile pentru contractele de cloud computing, pe baza unui instrument opțional. Obiectivul este acela de a identifica cele mai bune practici pentru a răspunde preocupărilor exprimate de consumatori și de intreprinderile mici, care adeseori, din cauza lipsei de claritate a contractelor respective, sunt reticenți atunci cand e vorba să achiziționeze servicii de cloud computing. Crearea acestui grup de experți se inscrie in eforturile Comisiei de a spori increderea in serviciile de cloud computing și de a valorifica la maximum potențialul acestora, in vederea stimulării productivității economice in Europa. Aceasta este una dintre acțiunile principale inițiate de Comisie in cadrul Strategiei sale in materie de cloud computing adoptate anul trecut și are rolul de a aborda aspecte legate de cloud computing care sunt in afara sferei de aplicare a legislației europene comune in materie de vanzare, care este in prezent in curs de negociere.
"Săptămana trecută, in cadrul Consiliului European, liderii UE au subliniat necesitatea unor măsuri care să contribuie la crearea unei piețe unice pentru serviciile de cloud computing. Comisia a luat deja măsuri in acest sens. Dacă am exploata la maximum avantajele cloud computingului, ar putea fi generate 2,5 milioane de noi locuri de muncă in Europa, iar pană in 2020 produsul intern brut al UE ar crește cu aproximativ 1 % pe an," a declarat vicepreședintele Viviane Reding, comisarul european pentru justiție. "Invităm experții să pună la dispoziția consumatorilor și a intreprinderilor mici și mijlocii un set echilibrat de clauze contractuale, astfel incat aceștia să utilizeze serviciile de cloud computing cu mai multă incredere. Increderea este un atu - cetățenii trebuie să poată avea increderea că serviciile pe care le utilizează sunt echitabile și fiabile."
Din Grupul de experți privind contractele de cloud computing fac parte reprezentanți ai furnizorilor de servicii de cloud computing, consumatori și IMM-uri, dar și cadre universitare și profesioniști din domeniul juridic (a se vedea anexa). Prima reuniune a grupului este programată să aibă loc in datele de 19-20 noiembrie 2013 și se preconizează că grupul va prezenta un raport privind activitatea sa in primăvara anului 2014. Contribuțiileprimite vor sta la baza unui document de politică ce va lansa o amplă consultare publică cu privire la opțiunile de acțiune viitoare privind contractele de cloud computing pentru consumatori și IMM-uri.
Context
La 27 septembrie 2012, Comisia Europeană a adoptat o strategie pentru "Valorificarea potențialului cloud computingului in Europa" . Strategia este menită să sporească utilizarea cloud computingului in toate sectoarele economiei. Grupul de experți constituie un element-cheie in cadrul acestei strategii și al eforturilor Comisiei de a incuraja și mai mult dezvoltarea pieței unice digitale. Strategia se bazează pe alte inițiative legislative prezentate deja, cum ar fi reforma UE in materie de protecție a datelor și propunerea de legislație europeană opțională in materie de vanzare .
Grupul de experți are sarcina de a ajuta Comisia să analizeze modalitățile de imbunătățire a cadrului juridic pentru contractele de cloud computing pentru consumatori și IMM-uri astfel incat să se intărească increderea consumatorilor și a IMM-urilor cu privire la utilizarea contractelor de cloud computing.
"Cloud computing" inseamnă stocarea de date (cum ar fi fișiere text, imagini și fișiere video) și de software pe computere aflate la distanță, pe care utilizatorii le accesează pe internet, utilizand orice dispozitiv doresc. Această metodă este mai rapidă, mai ieftină, mai flexibilă și potențial mai sigură decat soluțiile informatice locale. Multe servicii care se bucură de popularitate, cum ar fi Facebook, Spotify și poșta electronică bazată pe internet, folosesc tehnologii de cloud computing, insă beneficiile economice reale se obțin atunci cand aceste soluții de cloud sunt adoptate pe scară largă de intreprinderi și de sectorul public.
Strategia Comisiei in materie de cloud computing cuprinde trei acțiuni-cheie, dintre care una vizează identificarea unor clauze și condiții contractuale sigure și echitabile pentru contractele de cloud computing. Existența unor clauze contractuale standard poate contribui la facilitarea incheierii de acorduri contractuale intre furnizorii de servicii de cloud computing și consumatori sau intreprinderile mici. Acestea pot, de asemenea, inlesni aplicarea normelor UE in materie de protecție a datelor, in măsura in care clauzele respective sunt relevante pentru contractele de cloud computing.
Propunerile Comisiei Europene de reformă a cadrului de protecție a datelor, care au intrunit săptămana trecută o majoritate covarșitoare de voturi in Parlamentul European vor institui, de asemenea, un cadru care va contribui la incurajarea dezvoltării serviciilor de cloud computing. O adoptare rapidă a propunerilor de reformă in domeniul protecției datelor ar sprijini dezvoltarea pieței digitale unice și ar contribui la garantarea faptului că atat consumatorii, cat și IMM-urile vor beneficia pe deplin de pe urma creșterii economice in sectorul serviciilor digitale și al cloud computingului.
Prin propunerea sa pentru o legislație europeană comună in materie de vanzare, Comisia a inceput deja să lucreze la imbunătățirea cadrului juridic pentru contractele de cloud computing). Legislația europeană comună in materie de vanzare va institui o legislație opțională in materie de vanzare, aplicabilă in intreaga UE, care va include norme echitabile și echilibrate pe care consumatorii și IMM-urile le vor putea utiliza atunci cand cumpără produse digitale precum muzică sau software descărcandu-le din cloud. Pentru chestiunile care nu țin de legislația europeană comună in materie de vanzare, Grupul de experți va desfășura activități complementare specifice pentru a se asigura că și alte aspecte contractuale relevante pentru serviciile de cloud computing pot fi incluse in domeniul de aplicare al normelor respective, printr-un instrument opțional similar.\

Sursa:CE

 

Fisiere atasate

MS Word
strategie cloud comnpouting.doc
strategie cloud comnpouting.doc
96,50 KBytes
30.10.2013 15:53
MS Word
ce este cloud computing.doc
ce este cloud computing.doc
135,50 KBytes
30.10.2013 15:53