InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch:







 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Comisia Europeana a prezintat o revizuire precis orientata a normelor privind detasarea lucratorilor

14.03.2016
 

Comisia Europeana a prezentat o revizuire precis orientata a normelor privind detasarea lucratorilor.

http://ec.europa.eu/social/main.jsp?langId=en&catId=89&newsId=2488&furtherNews=yesAceasta revizuire este rezultatul unui angajament din cadrul orientarilor politice ale prezentei Comisii de a promova principiul ca aceeasi munca in acelasi loc ar trebui sa fie remunerata in acelasi mod. Revizuirea a fost anuntata in programul de lucru al Comisiei pentru 2016. Scopul prezentei propuneri este de a facilita detasarea lucratorilor intr-un climat de concurenta echitabila si de respect pentru drepturile lucratorilor care sunt angajati intr-un stat membru si trimisi sa lucreze temporar intr-un alt stat membru de catre angajatorul lor. Mai concret, initiativa isi propune sa asigure conditii de salarizare si de concurenta echitabile intre intreprinderile care efectueaza detasari si cele din tara gazda.

Comisarul pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale, competente si mobilitatea fortei de munca, Marianne Thyssen, a declarat: "Inca din prima zi a mandatului meu am spus ca trebuie sa facilitam mobilitatea fortei de munca, dar ca aceasta trebuie sa se desfasoare intr-un mod echitabil. Propunerea de astazi va crea un cadru juridic pentru detasare, care este clar, echitabil si usor de pus in aplicare."

Revizuirea precis orientata va introduce modificari in trei domenii principale: salarizarea lucratorilor detasati, inclusiv in cazul subcontractarii, normele privind lucratorii temporari si detasarea pe termen lung.

Propunerea stabileste ca lucratorii detasati vor beneficia, in general, de aceleasi norme care reglementeaza conditiile de munca si de salarizare in cazul lucratorilor locali. Acest lucru se va realiza cu respectarea deplina a principiului subsidiaritatii si a modului in care aceste conditii sunt stabilite de autoritatile publice si/sau de partenerii sociali din statul membru in cauza. In prezent, lucratorii detasati fac deja obiectul acelorasi norme ca si salariatii din statul membru gazda in anumite domenii, precum sanatatea si siguranta. Cu toate acestea, angajatorul nu este obligat sa ii plateasca lucratorului detasat mai mult decat salariul minim stabilit de tara gazda. Acest fapt poate crea diferente salariale intre lucratorii detasati si lucratorii locali si ar putea duce la concurenta neloiala in randul intreprinderilor. Acest lucru inseamna ca, adeseori, nivelul de salarizare in cazul lucratorilor detasati este inferior celui aplicabil altor lucratori care ocupa acelasi loc de munca.

De acum inainte, toate normele privind salarizarea care se aplica in general lucratorilor locali vor trebui sa se aplice si lucratorilor detasati. Salarizarea nu va include numai salariul minim, ci si alte elemente, cum ar fi primele sau indemnizatiile, dupa caz. Statelor membre li se va solicita sa specifice in mod transparent diferitele componente ale salarizarii practicate pe teritoriul lor. Normele stabilite prin lege sau prin conventiile colective de aplicare generala devin obligatorii pentru lucratorii detasati in toate sectoarele economice. De asemenea, propunerea ofera statelor membre posibilitatea de a le impune subcontractantilor sa acorde lucratorilor lor acelasi salariu ca principalul contractant. Acest lucru poate fi insa realizat numai in mod nediscriminatoriu: aceeasi regula trebuie sa fie impusa subcontractantilor de la nivel national si celor transfrontalieri.

Propunerea va garanta, de asemenea, ca normele nationale privind munca prin intermediul agentiilor de munca temporara se aplica in cazul in care agentiile cu sediul in strainatate detaseaza lucratori.

In cele din urma, atunci cand durata detasarii depaseste 24 de luni, trebuie sa se aplice conditiile prevazute in legislatia din domeniul muncii a statului membru gazda, in cazul in care sunt mai favorabile pentru lucratorul detasat.

Aceste modificari vor asigura o mai buna protectie a lucratorilor, mai multa transparenta si certitudine juridica, precum si conditii de concurenta echitabile intre intreprinderile nationale si intreprinderile care efectueaza detasari, respectand pe deplin sistemele de negocieri salariale din statele membre.

Context

Detasarea lucratorilor are loc atunci cand serviciile sunt prestate transfrontalier in cadrul pietei unice. Un lucrator detasat este angajat intr-un stat membru al UE, dar este trimis de angajatorul sau sa lucreze temporar intr-un alt stat membru.

In perioada 2010-2014, numarul detasarilor a crescut cu aproape 45 %. In 2014, aproximativ 1,9 milioane de lucratori europeni au fost detasati in alte state membre.

Detasarea lucratorilor se practica frecvent mai ales in sectorul constructiilor, in industria prelucratoare si in sectoarele serviciilor precum serviciile destinate persoanelor (educatie, sanatate si serviciile sociale) si serviciile destinate intreprinderilor (servicii administrative, profesionale si financiare).

Aceasta reforma a directivei din 1996 privind lucratorii detasati va completa directiva din 2014 privind asigurarea respectarii aplicarii Directivei 96/71/CE referitoare la lucratorii detasati, care trebuie transpusa in legislatia nationala pana in iunie 2016 (a se vedea IP-14-542). Directiva privind asigurarea respectarii aplicarii Directivei 96/71/CE prevede noi instrumente de combatere a fraudelor si abuzurilor si imbunatateste cooperarea administrativa dintre autoritatile nationale responsabile de detasare.