InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Comisia Europeana a prezentat un plan de actiune privind utilizarea energiei regenerabile din mediul marin

23.01.2014, sursa: Comisia Europeana
 

UE urmareste sa dezvolte o sursa fiabila si sigura de energie regenerabila prin crearea unui Forum pentru energie oceanica.

Comisia Europeana a prezentat un plan de actiune privind utilizarea energiei regenerabile din marile si oceanele Europei.

Planul este menit sa sprijine acest sector al "energiei albastre", aflat inca la inceput de drum, prin reunirea cunostintelor si a expertizei in cadrul noului Forum pentru energie oceanica. Planul prevede, printre altele, dezvoltarea de tehnologii care sa poata capta energia valurilor si a mareelor, precum si variatiile de temperatura din apa.

Un mare potential

Obiectivul UE este sa reduca dependenta de combustibilii fosili si sa garanteze siguranta aprovizionarii cu energie prin crearea unei surse stabile de energie regenerabila in regiune. Aceasta ar putea fi utilizata in asociere cu alte surse regenerabile, precum energia eoliana si solara.

Potrivit Comisiei Europene, oceanele si marile dispun de un potential energetic suficient pentru a acoperi nevoile noastre actuale si viitoare.

Insa exista provocari majore in ceea ce priveste exploatarea acestui potential, cum ar fi costurile tehnologice ridicate si complexitatea normelor referitoare la acordarea licentelor.

Numeroase avantaje

Forumul pentru energie oceanica va aborda cateva dintre aceste provocari. Masurile de sprijinire a sectorului energiei albastre sunt menite sa ofere o sursa sigura de energie. Mai mult, ele vor aduce avantaje pentru mediu, vor favoriza crearea de locuri de munca, in special in regiunile de coasta, si vor genera crestere economica.