InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Comisia Europeana a adoptat Programul Operational Regional 2014-2020 pentru Romnia

24.06.2015
 

Comisia Europeana a adoptat Programul Operational Regional 2014-2020 pentru Romania, in valoare de 8,2 miliarde euro. Din acestia, 6,7 miliarde provin din Fondul European de Dezvoltare Regionala.

 

Adoptarea a fost urmata de o ceremonie de semnare simbolica organizata la sediul Comisiei Europene de la Bruxelles, la care au participat comisarul european pentru politica regionalaCorina  Cretu si ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice Sevil Shhaideh.

 

Investitiile din cadrul programului vor fi folosite pentru a imbunatati calitatea vietii la oras, pentru crearea si amenajarea de spatii verzi, pentru un transport accesibil si curat si pentru dezvoltarea zonelor urbane defavorizate. Programul va sprijini, de asemenea, serviciile publice orientate spre cresterea calitatii serviciilor de sanatate, spre includerea comunitatilor marginalizate si spre adaptarea educatiei si a formarilor profesionale la nevoile pietei de munca. Un accent special va fi pus pe cresterea eficientei energetice a cladirilor, pentru a contribui in mod semnificativ la tranzitia catre o economie cu emisii scazute de dioxid de carbon.

Aceste investitii sunt menite sa sprijine IMM-urile din sectoarele economice cu potential de crestere accelerata. De asemenea, programul va putea fi folosit pentru a finanta investitiile in reabilitarea drumurilor care servesc la cresterea conectivitatii regionale si la consolidarea legaturilor cu reteaua TEN - T.

In cadrul programului, sunt stabilite un numar de rezultate ambitioase care vor trebui realizate pana la sfarsitul perioadei:

  • Mai mult de 5.000 de IMM-uri vor fi sprijinite, ceea ce va duce la o crestere de aproape 50% a productivitatii muncii in regiunile mai putin dezvoltate;
  • Mai mult de 28% din populatia cu varsta cuprinsa intre 30 si 34 va avea studii post-liceale;
  • 500.000 oameni vor beneficia de servicii comunitare mai bune si de servicii imbunatatite de asistenta medicala primara, in special in regiunile mai putin dezvoltate;
  • Consumul de energie in cladirile publice si private va fi redus;
  • Imbunatatirea transportului public urban: cresterea cu aproximativ 140 de milioane a numarului de pasageri in fiecare an, in special in regiunile mai putin dezvoltate;
  • Reabilitarea a mai mult de 2.000 de km de drumuri care va duce la imbunatatirea conectivitatii regionale;
  • Cresterea cu aproximativ 4% a ponderii IMM-urilor care colaboreaza intre ele in cadrul industriilor inovative;
  • Cresterea cu 10% a ratei de supravietuire a IMM-urilor;
  • Crearea a 224.000 mp de spatii verzi in orase;
  • Renovarea a 45 de monumente de patrimoniu cultural.

 

Informatii suplimentare

Pe data de 6 august 2014, Comisia Europeana a adoptat un Acord de Parteneriat cu Romania prin care a fost stabilita strategia pentru utilizarea optima a fondurilor structurale si de investitii europene in Romania pentru perioada 2014.

In cadrul politicii de coeziune a Uniunii Europene, Romania va primi 23 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020.

Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDER) urmareste consolidarea coeziunii economice si sociale in cadrul Uniunii Europene, prin reducerea dezechilibrelor dintre regiunile sale. FEDER va investi mai mult de 197 miliarde de euro in regiunile Europei de-a lungul perioadei  2014-2020.

 

Detalii de contact:

Ministerul Dezvoltarii Regionale 
Strada Apolodor nr 17
Bucuresti Sector 5
Romania
Tel: +40 37 211 14 09
info@mdrap.ro 
http://www.mdrap.ro/