InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Comercializarea certificatelor de emisii: cifrele anuale privind conformitatea indica o scadere a emisiilor in 2011

16.05.2012
 

Emisiile de gaze cu efect de seră ale instalațiilor care participă la schema UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS) au scăzut cu peste 2 % anul trecut, potrivit informațiilor furnizate de registrele statelor membre.
Connie Hedegaard, comisarul pentru politici climatice, a declarat: "Emisiile din cadrul ETS au scăzut cu mai mult de 2 % in 2011 in pofida extinderii redresării economice. Acest rezultat pozitiv arată că ETS realizează reduceri ale emisiilor eficiente din punct de vedere al costurilor. De asemenea, acesta subliniază motivul pentru care ETS rămane motorul care stimulează creșterea cu emisii reduse de dioxid de carbon in Europa. Cu toate acestea, rezerva de certificate nefolosite se află in continuare in creștere. Din acest motiv, după cum s-a anunțat luna trecută, Comisia reexaminează in prezent calendarul licitațiilor din etapa 3, in vederea reducerii numărului certificatelor scoase la licitație in primii ani ai etapei 3."
Datele privind emisiile din 2011
EU ETS cuprinde peste 12 000 de centrale electrice și instalații de producție in cele 27 de state membre, Norvegia și Liechtenstein, precum și, incepand cu anul acesta, emisiile companiilor aeriene care operează zboruri către și dinspre aeroporturile din aceste țări. In ciuda extinderii economiei europene, emisiile de gaze cu efect de seră verificate generate de aceste instalații au scăzut la 1 889 miliarde de tone de echivalent CO2 in ultimul an, cu mai mult de 2 % sub nivelul din 2010.
Nivel ridicat de conformitate al instalațiilor
Nivelul de conformitate al companiilor cu normele EU ETS a fost din nou ridicat. Mai puțin de 1 % dintre instalațiile participante nu au restituit, pană la termenul limită de 30 aprilie 2012, certificatele care acoperă toate emisiile lor din 2011. De obicei, aceste instalații sunt mici, iar emisiile lor, cumulate, constituie mai puțin de 1 % din emisiile din cadrul EU ETS. Doi la sută dintre instalații nu au transmis emisiile verificate pentru 2011 pană la termenul limită menționat.
Al doilea an de raportare a emisiilor de către operatorii de aeronave cu un nivel foarte ridicat de conformitate
Ca și in 2010, aproape toate liniile aeriene comerciale cu operațiuni semnificative spre sau dinspre aeroporturile din UE și-au raportat emisiile din anul 2011 la timp, in ciuda faptului că aceste emisii nu generează obligații de a restitui certificate in acest an și nu sunt necesare pentru scopuri de reglementare specifice. Companiile aeriene au prezentat statelor membre peste 1 200 de rapoarte de emisii pentru anul 2011. S-a constatat o neraportare sistematică a emisiilor din anul 2011 provenind de la zboruri spre sau dinspre aeroporturi din UE, efectuate de companii aeriene cu sediul in China și India. Este vorba despre zece linii aeriene comerciale care operează in prezent spre sau dinspre UE, reprezentand mai puțin de 1 % din rapoartele de emisii și mai puțin de 3 % din emisii
Sursa:CE