InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Combaterea evaziunii fiscale: Comisia propune un domeniu de aplicare cat mai larg pentru schimbul automat de informatii in cadrul UE

13.06.2013
 

CE a propus extinderea schimbului automat de informații intre autoritățile fiscale ale statelor membre ale UE ca parte a acțiunilor intensificate de combatere a evaziunii fiscale. Conform propunerii, dividendele, caștigurile de capital, precum și toate celelalte forme de venituri financiare și soldurile conturilor vor fi adăugate la lista categoriilor care fac obiectul schimbului automat de informații in cadrul UE (a se vedea MEMO/13/533). Astfel, UE va avea cel mai cuprinzător sistem de schimb automat de informații din lume.
Algirdas Šemeta, comisarul pentru impozitare, vamă, statistică, audit și lupta antifraudă, a declarat: "Prin propunerea de azi, statele membre vor avea la dispoziție un instrument mai bun pentru estimarea și colectarea impozitelor datorate, iar UE va fi mai in măsură să insiste pentru instaurarea unor standarde mai inalte de bună guvernanță fiscală la nivel mondial. Propunerea va reprezenta o armă puternică in arsenalul de care avem nevoie pentru a combate evaziunea fiscală".
Două acte legislative esențiale prevăd deja schimbul automat de informații in interiorul UE.
Directiva UE privind impozitarea economiilor prevede ca statele membre să colecteze datele privind economiile persoanelor nerezidente și să transmită automat aceste date autorităților fiscale din țara de reședință a persoanelor in cauză. Acest sistem este in vigoare din 2005. La Consiliu, este in lucru o propunere de consolidare a acestei directive și de extindere a domeniului său de aplicare. La Consiliul European din mai 2013, statele membre s-au angajat să adopte Directiva revizuită privind economiile pană la sfarșitul anului.
Directiva privind cooperarea administrativă prevede schimbul automat de informații cu privire la alte forme de venituri incepand de la 1 ianuarie 2015. Acestea sunt: veniturile profesionale, onorariile directorilor, asigurările de viață, pensiile și proprietatea. Propunerea de astăzi are ca scop revizuirea Directivei privind cooperarea administrativă, astfel incat schimbul automat de informații să se aplice de la data respectivă și in cazul dividendelor, al caștigurilor de capital, al altor forme de caștig financiar și al soldurilor conturilor.
Conform acestei propuneri, coroborate cu prevederile de mai sus privind schimbul automat de informații, statele membre vor schimba intre ele la fel de multe informații pe cat s-au angajat să schimbe și cu SUA in temeiul legii americane a conformității fiscale a conturilor deschise in străinătate (Foreign Account Tax Compliance Act - FATCA).

Context
In decembrie 2012, Comisia a prezentat un plan de acțiune pentru un răspuns mai eficace al UE in fața evaziunii și a fraudei fiscale (a se vedea IP/12/1325). Planul cuprindea un set cuprinzător de măsuri menite să ajute statele membre să-și protejeze baza impozabilă și să recaștige miliardele de euro care li s-ar datora in mod legitim. Planul de acțiune a pus in evidență necesitatea promovării schimbului automat de informații ca standard european și internațional de transparență și a schimbului de informații in materie fiscală.
Consiliul ECOFIN din 14 mai 2013 a salutat planul de acțiune. Consiliul European din 22 mai 2013 a cerut extinderea schimbului automat de informații la nivelul UE și la nivel internațional, in vederea unei mai bune combateri a fraudei fiscale, a evaziunii fiscale și a planificării fiscale agresive, și a salutat intenția Comisiei de a formula o propunere in acest sens.
Sursa:CE