InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Codul european al vizelor

31.03.2010, sursa: Comisia Europeana
 

Codul european al vizelor  este o reglementare aprobata de Parlamentul European si de Consiliu prin procedura de co-decizie in iunie 2009 si va intra in vigoare de la 5 aprilie  2010.

Conform comunicatului Comisiei Europene codul european al vizelor va asigura, printre altele, un tratament egal solicitantilor de vize pentru spatiul Schengen.

Comunicatul anunta un formular de cerere de viza simplicat si noi categorii de persoane care vor fi scutite de la plata taxei de viza.

De la 5 aprilie, conditiile in care se elibereaza vize pentru spatiul Schengen resortisantilor tarilor terte vor deveni mai clare, mai precise, mai transparente si mai echitabile. O viza UE va fi obtinuta mai rapid.

Codul european al vizelor va asigura ca aplicarea normelor europene in materie de vize este pe deplin armonizata.

Codul vizelor reuneste toate dispozitiile legale existente in materie de vize si stabileste norme comune privind conditiile si procedurile de eliberare a acestora. Acesta cuprinde dispozitii generale, precum si norme de determinare a statului membru responsabil pentru o cerere de viza, armonizand dispozitiile privind prelucrarea cererilor si a deciziilor.

Potrivit comunicatului CE, formularul european unic de cerere de viza a fost simplificat. Continutul campurilor individuale a fost clarificat atat in beneficiul solicitantilor, cat si al personalului consular.

Categorii suplimentare de persoane vor fi exonerate de taxa de viza, iar copiii intre 6 si 12 ani vor plati o taxa de viza de numai 35 de euro (taxa generala ramanand 60 de euro).

Resortisantii tarilor terte cu care Uniunea a incheiat acorduri de facilitare a eliberarii vizelor continua sa plateasca o taxa de viza de 35 de euro.

De asemenea, Codul sporeste gradul de transparenta si securitatea juridica. Codul prevede motivarea respingerii cererilor de viza si ofera posibilitatea contestarii deciziilor negative.

In plus, acesta prevede un rol mai mare pentru delegatiile Uniunii in coordonarea cooperarii statelor membre in cadrul "cooperarii locale Schengen" in statele terte, fapt ce va contribui la o mai buna armonizare a procedurilor.

Pentru a asigura un tratament egal al solicitantilor de viza, Comisia a redactat manualul pentru prelucrarea cererilor de viza, care a fost adoptat pe 19 martie 2010, urmand a fi pus la dispozitia personalului consular al statelor membre.

Suesa Euractiv